De Inspectie Militaire Gezondheidszorg (IMG) bracht onlangs haar jaarverslag uit over 2021. In deze rapportage zijn de belangrijkste constateringen:

Personele en materiële capaciteit op veel plaatsen een probleem

Zowel in de reguliere eerste lijn als operationeel is er sprake van grote personele tekorten. In de eerste lijn leidt dit met name tot wachttijden voor bedrijfsgeneeskundige zorg. Operationeel is er met name onvoldoende verpleegkundige capaciteit; daarnaast schiet daar ook de capaciteit aan materiële middelen ernstig tekort, met grote gevolgen voor de inzetbaarheid voor oefening en inzet.

Kennis en scholing vereist meer aandacht

Zowel bij de toepassing van medische technologie, als bij het omgaan met stralingsbronnen en het zorgdragen voor voedselveiligheid blijkt de kennis en scholing vaak niet op orde, waardoor niet wordt voldaan aan de regelgeving en de veiligheid onvoldoende is geborgd.

Infra wel verbeterd, maar nog niet voldoende

De infrastructurele voorzieningen voor de militaire eerstelijnsgezondheidszorg zijn op meerdere locaties duidelijk verbeterd; op een groot aantal zorglocaties is echter nog altijd sprake van belangrijke tekortkomingen, waarmee het leveren van goede zorg, zoals in Nederland gebruikelijk, een steeds grotere uitdaging wordt.

Operationele gereedheid niet geborgd

De feitelijke operationele gereedheid van geplande role 1- en role 2-voorzieningen met de daarvoor benodigde logistiek en gewonden afvoermiddelen, is qua commandovoering en regie, opleiding en training en beschikbare capaciteit nog onvoldoende gerealiseerd. Daardoor is de beschikbaarheid van adequate geneeskundige ondersteuning bij daadwerkelijke inzet niet geborgd.

Ondersteuning civiele instanties gedurende Covid-19 naar volle tevredenheid

Defensie heeft gedurende de coronapandemie civiele instanties ondersteund bij testen en vaccineren. De militair geneeskundige dienst heeft in deze periode het UMCU ondersteund, zowel binnen het UMCU als op de locatie van het CMH. Navraag leerde dat dit naar volle wederzijdse tevredenheid gebeurde.

Toepassing regelgeving ondersteuning oefeningen onjuist en onvolledig

Gebleken is dat ten onrechte niet-geldende aanwijzingen en normenkaders worden toegepast bij non-exercise geneeskundige ondersteuning van oefeningen in het buitenland. Daarnaast wordt er geen of onvoldoende invulling gegeven aan voorgeschreven geneeskundige verkenningen ter bepaling van de kwaliteit en beperkingen van te gebruiken host nation support-voorzieningen.

Voedselveiligheid-managementsysteem is niet afgerond

Door vertraging bij het opzetten en uitwerken van het food safety-managementsysteem, heeft de introductie daarvan niet plaats kunnen vinden. De verbeterslag die voortkomt uit het nieuwe managementsysteem is daardoor uitgebleven. De verouderde Instructie Voedselveiligheid Defensie is in afwachting van het nieuwe managementsysteem van kracht gebleven.

Stralingsdeskundigheid operationele eenheden onvoldoende

Binnen de operationele eenheden heeft men moeite om over voldoende wettelijk verplichte stralingsdeskundigheid te beschikken en deze te borgen, ten gevolge van de snelle doorstroom van personeel en beperkte opleidingscapaciteit.

Geneeskundige logistiek onvoldoende

Bij het ontwerp van de role 2 basic is er vooral aandacht geweest voor mobiliteit van de installatie. Hiervoor zijn een aantal ondersteunende modules in tijd en ruimte op afstand gezet in een zogenoemd voorraadcentrum (VC). De noodzakelijk logistieke stroom met essentiële goederen voor de role 2B is daarbij echter niet gegarandeerd.

Wachttijden bij de tandarts zijn te lang

De wachttijden voor zowel een reguliere controle als voor een (vervolg) behandelafspraak lopen op sommige plaatsen op tot 8 weken. Dit is langer dan de norm voorschrijft. Afspraken bij acute pijnklachten of vanwege urgente operationele noodzaak voldoen wel aan de norm.

 

Het gehele jaarverslag van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg kunt u HIER downloaden en lezen. 

 

 

Tags