• Belastingservice VBM

Partnertoeslag AOW hogere inkomens afgeschaft

woensdag, 03 juli 2013 13:12
Partnertoeslag AOW hogere inkomens afgeschaft

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft op 2 juli een voorstel tot wijziging van de AOW naar de Tweede Kamer gestuurd. De regering gaat gehuwden met een inkomen (exclusief AOW) boven de 46.000 euro korten op een eventuele partnertoeslag.

Omdat de maatregel in 2015 ingaat, zullen alleen AOW'ers die op 31 maart 2015 al recht hebben op die uitkering, er iets van merken.
Dat komt omdat mensen die op of na 1 januari 1950 zijn geboren sowieso geen recht (meer) hebben op een AOW-partnertoeslag.
Die toeslag is bedoeld voor AOW'ers met een jongere partner die geen of weinig eigen inkomsten uit arbeid heeft en die nog geen recht heeft op AOW.
De regering gaat korten op de partnertoeslag, of deze geheel intrekken, als het gezamenlijke inkomen van de partners meer is dan ongeveer 46.000 euro per jaar.
Dit is overigens het inkomen zonder AOW en eventuele partnertoeslag. In de wet is de inkomensgrens vastgelegd op een percentage van het wettelijke minimumloon (242% van het bruto-minimumloon incl. bruto vakantiebijslag). Bij verhoging van het minimumloon gaat het bedrag dus ook omhoog.
De maatregel gaat 1 januari 2015 in.
De regering hanteert een 'afbouwpad'. Dat houdt in dat de partnertoeslag voor partners met een inkomen boven de 46.000 euro ieder jaar met een kwart wordt gekort. In het vierde jaar is de korting 100%.
Het kabinet verwacht dat 13% van de AOW'ers die een partnertoeslag ontvangt, te maken krijgt met de geleidelijke afschaffing. Het gaat in 2015 om circa 27.000 mensen, voor wie de partnertoeslag in vier jaarlijkse stapjes wordt afgebouwd. Dit aantal loopt in de jaren daarna snel af, doordat er vanaf april 2015 geen nieuwe mensen meer instromen in de partnertoeslag.
Door de geleidelijke manier waarop de toeslag omlaag gaat, is het jaarlijkse maximale inkomenseffect ongeveer -2¼%. Daarbij moet je wel bedenken dat vanwege de gekozen systematiek inkomens boven de 54.000 euro per jaar in totaal een bedrag van 8.300 bruto aan inkomen verliezen.

Meer over AOW-partnertoeslag: klik hier voor algemene info en hier voor het geval dat de jongere verdienende partner werkloos wordt.
Meer info over de afschaffing van de partnertoeslag voor hogere inkomens via het ministerie van SoZaWe: klik hier.

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden