• Download de VBM-app

Defensie is kwetsbaar

vrijdag, 01 mei 2015 08:44
Defensie is kwetsbaar

De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken adviseert op 30 april 2015 de regering om in een periode van 10 jaar het defensiebudget te verhogen naar 1,65 van het Bruto Binnenlands Product. D66 kamerlid Wassila Hachi roept vervolgens: Ho, ho, tut, tut, ga eerst maar eens puinruimen. VBM-voorzitter Jean Debie vindt dat Hachi (en de politiek) eerst maar eens serieus naar de problemen moet kijken.

Op 30 april 2015 adviseert de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken om de begroting voor Defensie te verhogen naar 1,6% van het bruto binnenlands product. Dat zou volgens de Volkskrant betekenen dat er minimaal 3,3 miljard bij moet.
In een eerste reactie laat D66 kamerlid Wassila Hachi weten dat Defensie eerst maar eens een groot aantal hoofdpijndossiers moet oplossen. Zoals daar zijn: haperende ICT en een chroom-6 schandaal. En ze komt ook weer met haar witte konijn uit de hoge hoed: Europese (defensie-)samenwerking.
Als de VBM het goed begrijpt is D66 dus voorstander van bijvoorbeeld het totaal integreren van de Nederlandse landmacht in die van Duitsland? Want volgens Hachi hoeft Nederland helemaal geen tanks te kopen, zoals de AIV adviseert. Duitsland heeft die toch al?
In een reactie op het wereldvreemde standpunt van D66 wijst Jean Debie er op dat de 'hoofdpijndossiers' bij Defensie vooral veroorzaakt zijn door de onverantwoorde bezuinigingen op Defensie. Wat dat betreft reageert de politiek als een moeder die een jaar lang geen kleren voor haar kind koopt, de ouwe niet wast en dan zegt: 'Wat loop jij er armoedig bij in je ouwe, smerige vodden!'
Debie: "De krijgsmacht is uitverkocht door de politiek en kan alleen nog kwaliteit leveren door de verregaande loyaliteit van het personeel. Dat loopt dagelijks tegen problemen aan die veroorzaakt zijn omdat er niet genoeg geld is. Het personeel weet al jarenlang dat je voor dit budget niet kunt leveren wat de politiek verlangt.
Het wordt tijd dat politieke partijen, in lijn met het advies van de AIV, serieuzer kijken naar de problemen waarvoor Nederland en Europa zich geplaatst zien. We mogen niet meer denken dat grote broer VS het wel weer voor ons opknapt. Samenwerking met andere EU-landen is een goed idee, maar er zijn op dit moment geen politieke randvoorwaarden voor zo'n verregaande samenwerking. Bovendien zal die samenwerking meer investeringen vragen, zeker als je los van de paraplu van de VS een geloofwaardige EU-defensie wil opbouwen."

Overige reacties
De regeringspartijen VVD en PvdA houden hun kruit nog droog. Van VVD fractieleider Halbe Zijlkstra is bekend dat hij een tegenstander is van een vaste 'norm' voor uitgaven aan Defensie.
SGP en CU dringen al langer aan op verhoging van het budget. Het CDA is tegenwoordig weer op een 'rechtse' toer en dringt ook aan op verhoging van het budget.
Van de PvdA kan alleen gemeld worden dat deze partij bij het debat over de defensiebegroting 2015 niet heeft gepleit voor meer bezuinigingen (ook al staat dat wel in hun partijprogramma). De SP zit op een soortgelijke lijn.
De PVV wil volgens het partijprogramma iets meer dan 1 miljard bezuinigen op Defensie.

(Het radio-interview met Jean Debie is HIER te beluisteren. Het gesprek begint na 38 min en 22 sec.)

Getagged onder AIV    defensiebudget   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden