• Download de VBM-app

Is AOW bij 65 toch mogelijk?

vrijdag, 11 december 2015 14:24
Is AOW bij 65 toch mogelijk?

Een vrouw uit Joure krijgt, als het aan de rechtbank Noord-Nederland ligt, over een paar jaar AOW vanaf haar 65-ste. De vrouw had bij de Sociale verzekeringsbank (SVB) bezwaar gemaakt tegen haar pensioenoverzicht, waarop haar AOW-leeftijd staat aangegeven. Omdat de uitslag op het bezwaar negatief was, heeft zij haar AOW-gat van 24 maanden aangevochten bij de rechter. En ze kreeg gelijk. Wat betekent deze uitspraak voor anderen met een AOW-gat?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de SVB in hoger beroep is gegaan. De vraag is of deze uitspraak dan overeind blijft staan. Daarnaast is het zo dat de rechtbank Noord-Nederland heel specifiek naar het individuele geval van deze mevrouw heeft gekeken.

De vrouw heeft een beroep gedaan op het eigendomsrecht dat is opgenomen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De rechter oordeelt dat naast geld en bezittingen ook “aanspraken waarbij een betrokkene kan onderbouwen dat hij ten minste een gerechtvaardigde verwachting heeft dat die zullen worden gerealiseerd” als eigendom kunnen gelden. In het geval van de vrouw is er dus sprake van ‘ontneming van eigendom’. Maar, zo’n inbreuk op het eigendomsrecht is wel toegestaan als er wordt voldaan aan 3 voorwaarden.
1) de inbreuk is bij wet voorzien
2) de inbreuk dient een legitiem doel
3) de inbreuk is proportioneel

Hoe oordeelt de rechtbank Noord-Nederland over deze 3 voorwaarden?
1) De verschuiving van de aanvangsleeftijd voor de AOW is in artikel 7a AOW opgenomen, dus de inbreuk is bij wet voorzien.
2) De doelstelling, te weten een besparing op de overheidsuitgaven en de noodzaak ook voor toekomstige generaties een solide stelsel van collectieve voorzieningen zeker te stellen, vindt de rechtbank gerechtvaardigd.
3) Aan de derde voorwaarde wordt niet voldaan. De rechtbank vindt dat het verhogen van de AOW-leeftijd voor mevrouw een onevenredige zware last oplevert. Ter onderbouwing geeft de rechtbank aan dat het gaat om een betrekkelijk lange periode (24 maanden), dat de vrouw niet kan sparen vanwege haar lage inkomen, en dat de vrouw vrijwel geen kans op de arbeidsmarkt heeft wegens haar gezondheidssituatie (een aantal chronische aandoeningen die progressief van aard zijn) en haar eenzijdige en korte arbeidsverleden. Weliswaar kan de vrouw gebruik maken van de overbruggingsregeling, maar dit levert haar slechts een bedrag van 500 a 600 euro per maand op.

Conclusie: omdat er niet aan alle drie de voorwaarden is voldaan (de inbreuk is niet proportioneel), is het besluit in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het besluit om haar AOW pas op 67-jarige leeftijd te laten ingaan, moet dus van tafel.

Los van de vraag of deze uitspraak in beroep stand houdt, kan deze uitspraak niet vertaald worden in: ”de rechter heeft voor iedereen de AOW-verhoging onderuit gehaald”. Het zijn de bijzondere omstandigheden van de betreffende vrouw die de rechtbank tot dit oordeel brengen. Deze bijzondere omstandigheden zullen zich meestal niet voordoen.

De uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland vindt u hier

Getagged onder AOW    AOWgat    rechtspraak   

1 Reactie

 • Reactielink Beer van Huet vrijdag, 11 december 2015 17:30 Geplaatst door Beer van Huet

  Binnen onze rechtsstaat mag de overheid ongestraft miljarden over de balk gooien en dit naar willekeur, bij een bepaalde, geselecteerde groep ingezetenen verhalen.
  Voor mij betekent ‘ontneming van eigendom' nog altijd hetzelfde als diefstal.
  T.a.v. de 3 voorwaarden:
  1. 'De inbreuk is bij wet voorzien'. Je mag contractbreuk- en diefstal plegen als je het maar afdekt door een wet.
  2. Indien de overheid geld tekort komt, mag er worden gestolen. Bij een individu is dit strafbaar.
  3. Deze diefstal levert voor mevrouw een zwaardere last op dan bij iemand anders. Zij kan niet sparen en is ziek.
  Dat zijn bijzondere omstandigheden.

  Ik ben het verder met uw commentaar eens, het vonnis houdt waarschijnlijk geen stand in hoger beroep.
  Wanneer zijn er ook weer verkiezingen?

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden