• Download de VBM-app

Teruggaaf te veel betaalde bijdrage Zvw

dinsdag, 05 april 2016 13:38
Teruggaaf te veel betaalde bijdrage Zvw

Het is mogelijk dat militairen te veel bijdrage Zvw betalen in het jaar dat ze met UGM gaan. Hoe zit dat en wat kun je er aan doen? Luminita Ligtenberg, belastingservice VBM, legt uit, geeft de achtergrond informatie en heeft de benodigde links opgezocht.Militairen in actieve dienst, alsmede de militairen met buitengewoon verlof met behoud van militaire inkomsten, zijn verzekerd voor de AOW, de Anw en de Wlz, maar niet voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Defensie regelt hun ziektekosten. Militairen in actieve dienst hoeven zich dus niet te verzekeren. Ze betalen ook geen bijdrage Zvw.
Deze uitzondering geldt niet voor de gezinsleden van de militairen. Zij dienen zich wel te verzekeren en, indien ze een eigen inkomen hebben, een bijdrage Zvw te betalen.

Actief-dienende militairen die naast Defensie nog een andere werkgever hebben of andere inkomsten genieten (zoals winst, resultaat uit overige werkzaamheden of periodieke uitkeringen), zijn voor deze inkomsten eveneens niet verzekeringsplichtig voor de Zvw.

Alle overige ingezetenen van Nederland dienen zich te verzekeren voor de Zvw en afhankelijk van de soort inkomsten die ze genieten, dienen ze een bijdrage Zvw te betalen.
Meestal betalen de werkgever of de uitkeringsinstantie de zogenoemde werkgeversheffing Zvw voor degenen die loon of een uitkering ontvangen.
De werkgeversheffing Zvw van 6,75% (2015 was 6,95%) wordt berekend tot een maximum inkomen van € 52.763 (2015 was € 51.976).
Degenen die andere soort inkomsten (zoals winst) genieten, dienen zelf de inkomstenafhankelijke bijdrage Zvw van 5,5% (2015 was 4,85%) te betalen tot het maximum inkomen.

Indien gedurende een kalenderjaar de arbeidssituatie verandert, zoals bij een militair die met UGM gaat, bestaat de kans dat er te veel bijdrage Zvw wordt betaald.
De actief-dienende militair moet zich dan, vanaf het moment dat hij met UGM gaat, verzekeren zoals ieder ander Nederlander. Vanaf dat moment wordt de werkgeversheffing Zvw berekend en ingehouden op de UGM uitkering en/of eventuele andere inkomsten. Maar deze bijdrage Zvw wordt inkomstenafhankelijk (dus niet tijdsevenredig) berekend. Derhalve wordt er vaak geen rekening gehouden met het feit dat een ex-actief-dienende militair slechts een deel van het jaar verplicht Zvw verzekerd was.

Wat te doen bij te veel ingehouden / betaalde bijdrage Zvw?
Normaliter stelt de Belastingdienst vast of er bij een belastingplichtige in een kalenderjaar te veel bijdrage Zvw is ingehouden. De fiscus laat dan per brief weten wat er te veel ingehouden is en de restitutie vindt plaats in de maand juli van het volgende kalenderjaar.
Let op! Een teruggaaf van minder dan € 14 betaalt de Belastingdienst niet uit.
Wie geen bericht over de teruggaaf bijdrage Zvw heeft ontvangen, kan dat zelf berekenen en terugvragen . Op de site van de Belastingdienst staat een ‘hulpmiddel teruggaaf bijdrage Zvw’. Heeft men te veel betaald, dan kan men het formulier ‘Verzoek teruggaaf bijdrage Zvw’ invullen en (samen met alle jaaropgaven) opsturen naar:
Belastingdienst / kantoor Arnhem
Afdeling TBZ
Postbus 9006
6800 DH ARNHEM
Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de belastingservice van de VBM (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 070 3155111).

AOW = Algemene Ouderdomswet
Anw = Algemene nabestaandenwet
Wlz = Wet langdurige zorg
Zvw = Zorgverzekeringswet
Getagged onder UGM    ZVW    belastingservice   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden