• Download de VBM-app

Rekenkamer laat Defensie brekebenen

woensdag, 18 mei 2016 17:03
Rekenkamer laat Defensie brekebenen

Het gaat er niet om wat of wie jou bedreigt. Het gaat er ook niet om hoe groot die bedreiging is. Het gaat erom hoeveel geld je hebt om die dreiging te weerstaan. Defensie heeft te weinig geld, extra geld is gewenst. Maar het ministerie moet keuzes maken bij het verbeteren van de gereedheid en bij het vernieuwen van de capaciteiten. Dat is zo ongeveer de manier van denken die de Algemene Rekenkamer presenteert in het Verantwoordingsonderzoek 2015.


Dus, zo vervolgt de Rekenkamer, moet Defensie maar kiezen welke eenheden versterkt moeten worden om de toekomstige bedreigingen te kunnen weerstaan.
Dus, nog altijd volgens de Rekenkamer, moet Defensie investeren in de verbetering van de logistieke keten. Hoe Defensie dat moet doen, blijft onduidelijk.
Dus, zo besluit de rekenkamer, moet Defensie de ambities en de mogelijkheden beter in balans werken. Doe je best!
Wie een beetje weet hoe de hazen in het parlement lopen, weet dat dit soort aanbevelingen koren op de molen zijn van de partijen die minder geld willen uitgeven aan Defensie (lees: van de partijen PVV, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66).
In een reactie op de bevindingen van de Rekenkamer stelt de minister dat er een ‘prioritering’ van wapensystemen komt. Met andere woorden: Defensie gaat sommige of enkele wapensystemen meer belang toekennen dan aan andere. Dat is leuk voor de mensen die met die wapensystemen werken, maar bijzonder frustrerend voor degene die met systemen werken waar Defensie minder belang aan hecht. Volgens de Rekenkamer gaat Defensie nog vóór de zomer zo’n ‘prioritering’ aanbrengen.
De aanbevelingen van de Rekenkamer zullen er volgens de VBM toe leiden dat de toch al rafelige krijgsmacht nog grotere slijtageplekken gaat vertonen. Je kunt natuurlijk blijven gedachten kronkelen, maar de enige oplossing voor de reële bedreigingen die op Nederland afkomen is en blijft: meer geld!
Investeer in de krijgsmacht! Dat is ook afgesproken op de Navo-top in Wales eind 2014. Met een Defensiebudget dat al een paar jaar lager is dan in de jaren ’30 van de vorige eeuw, kun je geen enkele bedreiging geloofwaardig pareren.


Getagged onder Algemene Rekenkamer    paraatheid    inzetbaarheid    BNP    BBP    investeren   

1 Reactie

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden