• Download de VBM-app

Brochure over Chroom-6 beschikbaar

donderdag, 30 juni 2016 14:51
Brochure over Chroom-6 beschikbaar

Op 30 juni heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een brochure gepresenteerd die antwoord moet geven op enkele elementaire vragen over de stof chroom-6 en de manier waarop deze stof de gezondheid kan schaden. De brochure gaat niet in op de vraag welke specifieke gezondheidsschade chroom-6 kan veroorzaken. Wel staat vast dat chroom-6 kanker kan veroorzaken.


De brochure legt met name uit waarom en hoe chroom-6 – liever gezegd: chroom-6 verbindingen in het lichaam opgenomen kunnen worden.
Chroom-6 is een zoutmolecuul dat altijd verbinding zoekt met een andere stof. Als die verbinding tot stand komt, krijg je een ‘chromaat’. Chromaten worden veel gebruikt in verf met een roestwerende werking. Of in stoffen die houtrot tegen moeten gaan.
Zoals bekend kun je in aanraking komen met chroom-6 houdende stof bij het spuiten en schuren van verflagen (met chromaat) op voorwerpen. Minder bekend is dat je chroom-6 ook kunt inademen bij het lassen van roestvrij staal.
De stof kan in het lichaam komen via inademing (en verbinding met het longslijm), via voedsel (waarop bijvoorbeeld veel stof is neergeslagen of dat je eet uit vervuilde handen) of via vermenging met zweet.
De brochure legt onder meer duidelijk uit dat het lichaam ingenomen chroom-6 verbindingen omzet in het onschadelijk chroom-3. De schadelijkheid van het opnemen van chroom-6 verbindingen is afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid: hoe meer je er van binnen krijgt, hoe schadelijker het is. Anders gezegd: de kans dat chroom-6 verbindingen ergens in het lichaam cellen beschadigen is dan veel groter.
Recente blootstelling aan chroom-6 verbindingen valt het beste aan te tonen via een bloedtest. In rode bloedlichaampjes wordt de stof pas uitgescheiden 120 dagen na opneming.

Klik hier voor de brochure.

De brochure is toegezonden aan iedereen die zich heeft laten registreren als werknemer van Defensie die in aanraking is gekomen met chroom-6.
Getagged onder chroom6    chromaat    chroomhoudende    RIVM   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden