• Download de VBM-app

Meer geld voor Defensie? Een gotspe!

dinsdag, 20 september 2016 15:00
Meer geld voor Defensie? Een gotspe!

De VBM kan en wil niet tevreden zijn met de defensiebegroting 2017. Dat er geld bij komt is een gotspe. Volgens de Minister van Defensie komt er oplopend tot 2021 670 miljoen bij. Maar in de meest actuele reeksen is het totale bedrag in 2021 slechts 30 miljoen hoger dan in 2017.

VBM-voorzitter Jean Debie: “Volgens het kabinet krijgt Defensie er 300 miljoen bij in 2017. Dit is niet juist. Het gaat maar om 197 miljoen. Dit is een druppel op een gloeiende plaat! Daarmee kun je de omvangrijke problemen op het gebied van personeel, materieel, opleiding, training en daarmee te realiseren inzetgereedheid voor de gehele krijgsmacht nooit het hoofd bieden.”

Defensie kreeg bovendien jarenlang geen prijscompensatie toegekend. Daardoor was het ministerie al honderden miljoenen misgelopen. Een en ander bevestigt volgens de VBM het feit dat de met veel tamtam aangekondigde ‘intensivering’ een gotspe is.

De regering moet volgens de VBM meer snelheid maken met het weer gezond krijgen van de krijgsmacht. De VBM vindt dat er op korte termijn meer geld beschikbaar moet komen om binnen 5 jaar te kunnen voldoen aan de NAVO norm van 2% BNP.
De krijgsmacht moet meer kunnen dan alleen basis-gereed te zijn. De NAVO verwacht van de lidstaten dat zij in staat zijn om hoog in het geweldsspectrum te kunnen optreden en dit ook langdurig kunnen volhouden. Nederland kan dat niet!

Met deze defensiebegroting kan en wil de VBM niet tevreden zijn. De veiligheidssituatie in combinatie met de beroerde personele en materiële (meer dan de helft van de wapensystemen is niet inzetbaar, tekort aan reservedelen en munitie) inzetgereedheid, vereist meer gevoel voor urgentie en hogere prioriteit van het kabinet en de Tweede Kamer voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht. De VBM wil dat kabinet en Tweede Kamer zich aansluiten bij het bewustzijn van de beroerde situatie waarin de krijgsmacht verkeert, dat breed in de samenleving aanwezig is.

Natuurlijk moet de prioriteit van de verdeling van middelen, opleiding en training bij de eenheden liggen die worden ingezet voor missies, maar ook de niet in te zetten eenheden moeten voor hun taak opgeleid en getraind kunnen worden en daarvoor is onvoldoende geld. Dit is slecht en werkt demotiverend voor de militairen en de hen ondersteunende burgers.

Er moeten meer vlieguren, vaardagen en oefendagen voor alle militairen komen. Dit vereist goede arbeidsvoorwaarden. Dit vereist een organisatie waarin jonge mensen zich thuis voelen. Dit vereist de binding van militairen aan de organisatie, zodat zij niet weglopen, Dit vereist meer instructeurs om de militairen op te leiden en te trainen. Dit vergt meer materieelverwervers om materieel en reservedelen aan te schaffen. Dit vereist bovenal meer geld.

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden