• Download de VBM-app

Grote belangstelling voor VBM 64+jarigendag

donderdag, 17 november 2016 17:51
Grote belangstelling voor VBM 64+jarigendag

Helaas moest dit jaar een groot deel van de belangstellenden afzien van een bezoek aan de 64+jarigendag, die de VBM organiseert voor leden die (vlak) voor hun AOW-gerechtigde leeftijd staan. Op 15 november was het zo’n chaos in het Randstedelijk verkeer dat een aantal genodigden er voor koos om dan maar niet naar de Rotterdamse Van Ghentkazerne af te reizen.

Niettemin waren er altijd nog zo’n 150 VBM-leden aanwezig om te luisteren naar belangwekkende informatie. Alle vijf sprekers hadden waardevolle tips en adviezen.
VBM-voorzitter Jean Debie opende met een gloedvol betoog over de stand van zaken bij de strijd van de bond tegen het AOW-gat. Omdat de standpunten van de bonden en de minister van Defensie ver uiteen liggen, is er een groot probleem. De minister kan niets anders dan ‘armoe verdelen’ en de bonden willen dat er een eind komt aan de onwettige leeftijdsdiscriminatie die nu duizenden burgers en militairen bij Defensie treft. Het is zaak de druk op de ketel te houden (onder meer via de rechter) en de schade voor de arbeidsvoorwaarden van al het defensiepersoneel te herstellen. Dat houdt voor de militairen met leeftijdsontslag (en een UGM-uitkering) en voor de burgers met een wachtgelduitkering tot aan hun pensioenleeftijd in: de uitkering moet doorlopen tot men de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Vervolgens was het woord aan mr. Guido van der Brug van BolscherBrugDeijl notarissen. Hij gaf een uitgebreide lezing over erven en nalaten, inclusief de noodzaak van een testament, de wenselijkheid van een codicil en van een zogeheten levenstestament. Ook ging hij in op de mogelijkheid om via schenkingen de eigen zorgbijdrage te temperen.

Johan Liekens gaf een presentatie over het sociaal fonds MSF dat in 2018 100 jaar zal bestaan. Het MSF ondersteunt leden van de VBM in financiële zin. Onder meer met tegemoetkomingen in de kosten van gezinsverzorging en bij reiskosten naar ziekenhuizen en instellingen. Maar ook met renteloze leningen bij schulden (als deze niet hoger zijn dan 7.500 euro in totaal).

Na een heerlijke Paresto-lunch (uiteraard een nasi-maaltijd) heeft Jan Mulder de aanwezigen meegenomen in een minder prettig onderwerp die tegelijkertijd een zeer gewaardeerde service is van de VBM. Leden van de VBM hebben recht op nazorg. In een apart kader leest u meer over enkele aspecten van deze dienstverlening door vrijwilligers van de bond.

Hans van Rooijen heeft vervolgens met de aanwezigen in een vlotte presentatie enkele behartigenswaardige weetjes gedeeld over een andere zeer gewaardeerde service van de VBM: de belastingservice. Leden met vragen over de belastingservice kunnen altijd terecht bij Luminita Ligtenberg, tel. 070 3155103 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot slot heeft Claudia Herbeck van het ABP voor de aanwezigen haarfijn een heldere route uitgestippeld door het doolhof van de pensioenregelingen. Herbeck heeft bijvoorbeeld uitgelegd wat de ‘pensioenrekenleeftijd’ is. Het ABP moet voor het berekenen van het maximaal te bereiken pensioen uitgaan van de leeftijd van 67 jaar als ingangsdatum van een individueel – dus uw – pensioen. Omdat militairen nog altijd verplicht op 65-jarige leeftijd een ABP-pensioen gaan ontvangen, bouwen zij te weinig pensioen op (anders gezegd: ze bouwen twee jaar geen pensioen op, terwijl het ABP wel moet doen alsof ze pensioen opbouwen). Het ABP hanteert de pensioenrekenleeftijd pas vanaf 2015, dus vooralsnog is de schade beperkt. “Dus we krijgen minder pensioen’, zo concludeerde één van de aanwezigen. Herbeck: “Duidelijker had ik het niet kunnen zeggen.”

De 64+jarigendag van de VBM zal in 2017 op 7 november worden gehouden. De VBM is nog op zoek naar een passende naam voor dit evenement dat elk jaar weer veel belangstelling heeft van alle leden die vlak voor hun AOW staan. Omdat de AOW-leeftijd opschuift, zal ook de naam wellicht nog een keer moeten veranderen. Vooralsnog blijft het de 64+jarigendag. Suggesties? Organisator René Landsweers houdt zich aanbevolen.

Nog wat tips ...
Schenken verlaagt de belasting
Mr. Van der Brug laat weten dat veel mensen al bij leven geld schenken aan hun kinderen. Hierdoor vermijd je dat de erfgenamen erfbelasting moeten betalen. Met ingang van 2017 is het ook weer mogelijk om aan kinderen onder de 40 jaar een bedrag van maximaal 100.000 euro te schenken (nu nog: maximaal 50.000 euro) voor de aankoop, verbouwing of verbetering van een huis. Schenken kan ook gunstig zijn om de eventuele zorgbijdrage te verlagen. Die bijdrage kan oplopen tot ruim 2.300 euro per maand (p.p.).

Levenstestament
Een levenstestament treedt in werking als iemand zelf zijn zaken niet (meer) kan behartigen door bijvoorbeeld Alzheimer of een andere aandoening waardoor iemand niet meer wilsbekwaam is. Dat testament moet je laten opstellen door een notaris. In het testament kun je onder meer regelen wie beslissingen kan nemen bij medische handelingen, bij opname in een verzorgings- of verpleeghuis, wat er moet gebeuren met uw inkomen, de inboedel en het huis. Een levenstestament is in ieder geval van belang als echtparen samen een huis bezitten. De niet-wilsbekwame partner moet instemmen met een eventueel voorgenomen verkoop van de woning. Het is zaak dat vooraf goed te regelen, anders kan het huis niet worden verkocht.

VBM voltooit altijd het nazorgtraject
Jan Mulder verzekert dat de nazorg van de VBM pas stopt, als het hele traject voltooid is (inclusief de belastingaangifte over het jaar van overlijden). De nabestaande kan lid blijven, maar dit is niet noodzakelijk als het nazorgtraject nog niet volledig afgewikkeld is. “Het is niet zo dat de nazorgmedewerker een keer komt en daarna weer weg is en blijft”, aldus Jan Mulder.

Let op bij meerdere inkomstenbronnen!
Wie met AOW gaat en daarnaast een ABP-pensioen ontvangt (en wellicht nog meer uitkeringen van pensioenfondsen) moet goed opletten. Wanneer alle instanties die u voorzien van inkomen de voorheffing toepassen (dus belasting inhouden op de uitkeringen), dan kunnen ze allemaal de heffingskorting(en) toepassen. In dat geval is de totale korting te hoog. Het is dus zaak om bij de uitkeringsinstanties aan te geven dat zij geen rekening moeten houden met de heffingskorting(en). Deze tip geeft Hans van Rooijen van de VBM-belastingservice. Ook wanneer je ervoor zorgt dat de heffingskortingen niet worden toegepast, loop je gevaar dat je te weinig belasting betaalt. In dat geval adviseert de VBM om te vragen om een voorlopige aanslag. Die kun je voldoen in maandelijkse termijnen, maar ook (met een korting) ineens.

<Op de foto bij dit artikel legt Hans van Rooijen uit wat het fiscaal betekent dat je meerdere inkomstenbronnen hebt>

Getagged onder 64jarigendag    erfrecht    Nazorg    belastingservice    AOWgat    MSF   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden