• Belastingservice VBM

Dodelijk mortierongeval in Mali had niet gehoeven

woensdag, 27 september 2017 21:11
Dodelijk mortierongeval in Mali had niet gehoeven

Op 6 juli 2016 kwamen twee Nederlandse militairen om het leven door een ongeval bij een schietoefening in Mali. Daarnaast raakte een militair zwaargewond. Een mortiergranaat ontplofte in de mortierpijp. Volgens de VBM had het ongeval niet hoeven gebeuren als Defensie de juiste procedures bij aanschaf, inspectie en keuring van de granaten had gevolgd.

VBM-voorzitter Jean Debie uit zijn boosheid daarover in het RTL-Nieuws van 27 september 2017. De partij granaten, waarmee in Mali werd geoefend, was bij aanschaf geïnspecteerd. Het advies was: afkeuren. Desondanks gingen de granaten naar Uruzgan. Het advies werd dus genegeerd. Nadat ze in 2010 waren teruggestuurd naar Nederland, werden ze in 2014 naar Mali getransporteerd.

Volgens Debie had dit ongeval niet hoeven gebeuren.

Zie voor meer achtergronden:
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/defensie-had-dood-militairen-in-mali-door-mortierongeluk-kunnen-voorkomen

Explosieven deskundige Ad van Riel: “Wat hier is gebeurd, is onbestaanbaar.” Zie:
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/onbegrijpelijk-dat-defensie-gebruikmaakte-van-ondeugdelijke-explosieven

Het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV) van 28 september 2017 onderschrijft de conclusies van Jean Debie.
De ontploffing van de granaat in de schietbuis is volgens de OvV te wijten aan het ontstaan van 'instabiele reactieproducten binnenin de granaat'. Ook zorgde een 'niet-functionerende sluitplaat' voor het 'doorslaan van de explosieketen tot en met de hoofdlading'. Klimatologische omstandigheden (hoge temperaturen en mogelijk indringen van vocht in de granaat) hebben waarschijnlijk ook een rol gespeeld.
De granaat was technisch dus niet in orde.
De OvV heeft ernstige kritiek op de manier waarop Defensie is omgegaan met de risicobeheersing. Die kritiek spitst zich toe op de manier waarop de partij mortiergranaten werd aangekocht in 2006, het niet reageren op een advies van een inspecteur (munitietechnicus) om de granaten te blokkeren en het beheer van de 'in den blinde' aangekochte partij granaten. Daarnaast heeft de OvV veel kritiek op de role-2 medische faciliteit. In dit hospitaal, bemand door Togolese artsen, is niet adequaat gereageerd bij de behandeling van de ernstig gewonde collega. Het verbaast de OvV ten zeerste dat deze role-2 faciliteit was goedgekeurd voor 'Damage Control Surgery'. Ook hier was vooraf door deskundigen twijfel kenbaar gemaakt over de geschiktheid van dit Togolese ziekenhuis om slachtoffers van gevechtshandelingen medische hulp te bieden die voldoet aan Nederlandse maatstaven!

Kortom: het is niet voor het eerst dat blijkt dat Defensie zijn veiligheidsbeleid niet op orde heeft. Dat is zeer ernstig, aldus de VBM. Ook op dit gebied eisen de jarenlange bezuinigingen en het niet goed toegerust zijn op het inrichten van een adequate veiligheidsorganisatie hun tol.
Het wordt tijd dat de politiek daarvoor verantwoordelijkheid neemt.
Het is een minimale vereiste dat de krijgsmacht in staat wordt gesteld om de veiligheidsorganisatie op orde te brengen! Jean Debie pleit daarom voor het instellen van een Taskforce Veiligheidsketen. Die moet op basis van een gedegen probleemanalyse en van de aanbevelingen van de OvV een blauwdruk voor een toekomstige veiligheidsorganisatie maken. De veiligheidsdeskundigen in die organisatie moeten bevoegd zijn om zonder tussenkomst van hun directe commandant(en) hun aanbevelingen direct op het hoogste niveau neer te leggen.
Voor het formeren van de Taskforce en voor het inrichten van de veiligheidsorganisatie moet geld worden toegevoegd aan de defensiebegroting.

Link naar website Onderzoeksraad voor de Veiligheid:
https://www.onderzoeksraad.nl/nl/onderzoek/2242/mortierongeval-mali

Getagged onder Mali    ongevallen    MINUSMA   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden