• Belastingservice VBM

Regering gijzelt alle pensioendeelnemers

dinsdag, 05 februari 2019 10:56
Regering gijzelt alle pensioendeelnemers

De regering wil van het huidige pensioenstelsel af en brengt de inwoners van Nederland bewust in verwarring. Want dat is de beste voedingsbodem voor het opleggen van ongewenste veranderingen. Aldus Peter van der Spoel, uw vertegenwoordiger in het ABP Verantwoordingsorgaan.

In het hele pensioendebat zit een heel raar en kennelijk niet op te lossen raadsel, edoch het is veel eenvoudiger dan u denkt. In Nederland is meer dan 1400 miljard spaargeld in pensioenen belegd. Dit zit in heel veel potjes die beheerd worden door de besturen van pensioenfondsen voor de huidige en latere gepensioneerden. Al die fondsen hebben verschillende ‘dekkingsgradenʼ, sommige hoog, sommige laag. Maar de meesten net voldoende. 

Dit doet de rekenrente:
Die dekkingsgraden worden bepaald door 1 ding en niets anders. De rekenrente. En die wordt bepaald door de wetgever met zijn regels. Die rekenrente regelt alleen hoe je kijkt naar de spaarpot en niet hoeveel je in moet leggen aan premie (andere rente) of hoeveel er wordt verdiend met beleggen (% hogere winst). Maar juist die laatste twee bepalen hoe het fonds presteert en de rekenrente van de regering bepaalt wat je mag doen met je eigen geld.
Feitelijk zegt de regering. Je moet altijd een reserve aanhouden en die mag je nooit opmaken, dik je in op de reserve dan moet je hem aanvullen.

De strop aantrekken
De regering bepaalt hoe strak de strop om de geldpot zit en niemand anders.
Maar waarom viert de regering de teugels dan niet zoals door alle deskundigen wordt aangegeven of hanteert men niet het beleggingsrendement of bijvoorbeeld het percentage waarop de premie wordt bepaald?
De reden is simpel: de regering wil een ander pensioenstelsel.
Een stelsel waarbij de mensen het zelf uit moeten zoeken, waarbij de kosten minder bij de werkgevers liggen en zo de loonkosten omlaag gaan. Daarmee wordt Nederland concurrerender in Europa en - niet te vergeten – vreten we met zijn allen de pensioenpot leeg die anders maar staat te staan en gaat het geld terug de economie in.

Oneerlijke premie?
Dat lijkt een uitleg die gebaseerd is op complot of vingerwijzend naar de ander. Maar dat is niet zo. Alle argumenten die worden gebruikt om het ‘oneerlijke’ stelsel aan te vallen zijn gebaseerd op randverschijnselen. Bijvoorbeeld de doorsneepremie. Zolang de werkgever flink meebetaalt aan de premie is dat gewoon een kleine vereffening binnen de arbeidsvoorwaarden. Het verschil tussen jong en oud is veel kleiner dan bijvoorbeeld tussen man en vrouw (jongeren leven langer en profiteren langer, vrouwen leven langer en profiteren langer).
Vroegpensioenregelingen zijn gebaseerd op afspraken uit het verleden. Die afspraken zijn gemaakt in onderhandelingen waarbij beide partijen iets gekregen hebben en iets gelaten. Dan kun je nu niet eenzijdig een deel van de afspraken opzeggen omdat het je uitkomt. Door de afspraken zijn het (individuele) rechten geworden en die dient men te respecteren. Zonder dat respect is er geen basis voor nieuwe afspraken.

Verdeel en heers
Alle fondsen zijn verschillend samengesteld en de solidariteit is alleen binnen fondsen geregeld en niet alle over alle Nederlanders. ZZPʼers (voor zover ze kunnen kiezen natuurlijk maar dat is een ander probleem veroorzaakt door de privatiseringen en het aangepaste arbeidsrecht) kiezen voor zelfstandigheid en zijn kennelijk zo gewild in de markt dat zij hun eigen leven inclusief sparen vormgeven. Dat ging jarenlang via koopsompolissen van de verzekeraars die wel met standaard 4% rekenen (moeten dat ook volgens dezelfde pensioenwetgeving), maar die maken daar enorme winsten op in tegenstelling tot de pensioenfondsen die van de mensen zijn en waar alle winst terugvloeit naar het fonds. Ook heeft de regering de AOW pensioenleeftijd verhoogd (niets met fondsen te maken) en de jaarlijkse opbouw wettelijk verlaagd, waardoor je langer moet sparen! Ja dan wordt je pensioen automatisch slechter, moet je langer door en wantrouw je alle anderen. Wie heeft dat gedaan? De regering als wetgever in het wisselende coalitiespel van de grote partijen, simpel als wat.

Verwarring zaaien
Door de #pensioenbashing van en in de media en een keur aan vooral populistisch door slechts één belang gedreven auteurs, zijn mensen in de war gebracht en dat is het moment waarop deze regering zat te wachten om eenzijdig hun politieke belang door te drukken.
Het bewijs:
Wat zou er gebeuren als een rekenrente werd toegepast die overeenkomt met de rendementen (jaarlijkse winsten) van de fondsen? Dan zouden de dekkingsgraden veel hoger zijn en is er geen enkele reden om het pensioenstelsel aan te passen. Weg probleem, weg kans voor deze regering die iets anders wil.

Door de rekenrente bewust laag te houden en heel veel negativiteit te verspreiden alsmede de onderlinge solidariteit ter discussie te stellen krijg je een voedingsbodem om het stelsel te wijzigen. Dat is de reden voor de lage dekkingsgraden.
Wat denkt u nu echt? Dat als de regering de wet verandert de 1400 miljard ineens 1600 miljard wordt? Nou nee hoor. Er is nog net zo veel of net zo weinig, hoe u dat ook wilt zien. Maar de regering heeft zijn langverwachte en gedroomde stelselwijziging die bepaalde partijen voordeel oplevert. Alleen zijn dat niet de inwoners van Nederland en al helemaal niet de deelnemers in pensioenfondsen of gepensioneerden.

Peter van der Spoel,
Wettelijk gekozen Lid Verantwoordingsorgaan ABP
van het Ambtenarencentrum
Rotterdam 2 februari 2019

Peter van der Spoel reageert onder meer op een brief (d.d. 1 februari 2019) van minister Koolmees aan de Tweede Kamer. Klik HIER voor een link naar de pagina waar u die brief kunt downloaden

Getagged onder pensioenstelsel    doorsneepremie    pensioenpotjes    rekenrente    dekkingsgraad   

4 reacties

 • Reactielink Beer van Huet zondag, 17 maart 2019 16:32 Geplaatst door Beer van Huet

  @Rinus
  Het is allemaal niet zo moeilijk om korte metten te maken met deze gelegaliseerde diefstal.
  Er zijn 3 mogelijkheden:
  1. De 'Franse' manier. Er zijn bijna 3 miljoen ABP leden. Als 1% (dus 30.000 leden) de moeite neemt om alle toegangswegen naar Schiphol te blokkeren, is deze bizarre rekenrente binnen 3 weken van de baan. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel uit je stoel komen!
  2. Van binnen uit. Het ABP kan, als 'zelfstandige, onafhankelijke' stichting, een paar kilometer verderop verhuizen naar België. Daar zijn de rekenrentes dusdanig dat er niet gekort hoeft te worden en de volledige indexatie uitkeren. Daarvoor moet de leden van het verantwoordingsorgaan het bestuur eerst naar huis sturen (zij hebben die bevoegdheid). Dus Peter, werk aan de winkel.
  3. De politieke weg. Als iedereen die pensioen ontvangt (bijna 4 miljoen) nu eens eindelijk op zijn eigen portemonnee stemt (zoals de rest van Nederland), gaan de pensioenen weer vanzelf omhoog. Er zijn momenteel 3 partijen die zich daarvoor hard maken PVV, FvD en 50 Plus. En denk nou heus niet dat de wereld vergaat als deze partijen aan de macht komen, ook dan kookt het water in dit land nog steeds bij 100 graden.
  Er is feitelijk jaren lang roofbouw gepleegd op (ca. 23% !!) van ons (uitgesteld) loon door de Heren Kok, Lubbers en Rutte. Door hun 'zetbazen' als voorzitter van het ABP te benoemen. Weg met die hele club bedriegers en zet een fatsoenlijke, onafhankelijke accountant (bestaan die nog ?) aan het hoofd van het ABP in plaats van een omhoog gevallen politica met een verpleegstersopleiding.
  Als iedereen blijkbaar dan toch zo bang is voor zijn huisje-boompje-beestje-hypotheekje, maak dan in de toekomst in ieder geval een ander vakje in het stemhokje rood.
  En zet een keer die onzin op de TV af met steeds maar weer een reeks valse beloften voor elke verkiezing. Gebruik die tijd verstandiger voor je pensioen en google naar het stemgedrag van die partijen in het verleden over uw pensioen.

  Rapporteren
 • Reactielink Peter van den Berg dinsdag, 12 februari 2019 15:04 Geplaatst door Peter van den Berg

  De Heer Van der Spoel benadrukt in zijn bericht de essentie van in het verleden gemaakte afspraken!
  Hij is ook spreker namens ABP, waarom neemt dan het ABP de gemaakte afspraak vwb eindloonstelsel die gemaakt is tussen Defensie en defensiewerknemers niet over? Tenslotte geldt deze afspraak nog steeds, zolang er nog nog geen akkoord is over nieuwe arbeidsvoorwaarden.

  Rapporteren
 • Reactielink albert van den berg zondag, 10 februari 2019 13:38 Geplaatst door albert van den berg

  Kan iemand mij uitleggen waarom bij het bepalen van de hoogte van de pensioenpremie er wel van het verwachte rendement mag worden uitgegaan?

  Rapporteren
 • Reactielink Rinus vrijdag, 08 februari 2019 19:53 Geplaatst door Rinus

  Leuk deze constatering maar wie doet nu wat echt met deze informatie?

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden