Print deze pagina

Geen reactie op rekest hogere reiskostenvergoeding?

woensdag, 29 april 2015 15:39
Geen reactie op rekest hogere reiskostenvergoeding?

Onlangs won de VBM een rechtszaak over de reiskostenvergoeding voor militairen die geen eigen huishouding voeren. Het voeren van een eigen huishouding was een voorwaarde in het Verplaatsingskostenbesluit Militairen (VKBM)voor het krijgen van de hogere reiskostenvergoeding. En tevens voor de vrijstelling voor voedings- en huisvestingskosten. De Centrale Raad van Beroep (de hoogste rechter) heeft zich inmiddels ook uitgesproken over het VKBM. Conclusie: het VKBM is discriminerend. 


Na de uitspraak van de hoogste rechter moet Defensie het verplaatsingskostenbesluit aanpassen. Waarbij het ouderwetse onderscheid tussen het wel of niet voeren van een ‘eigen huishouding’ vervalt.

Maar wat doet Defensie? Defensie blijft doodleuk, alsof er nooit een uitspraak van de rechter is geweest, rekesten voor de hogere reiskostenvergoeding negeren. Deze worden aangehouden, mogelijk in afwachting van een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord voor het Defensiepersoneel.

Dit is niet correct. De minister moet doen wat de CRvB oordeelt en onrechtmatig gedrag niet onderdeel maken van wisselgeld voor de cao-onderhandelingen. Het defensiepersoneel hoeft geen ‘tegenprestatie’ te leveren voor de hogere reiskostenvergoeding: de CRvB heeft al geoordeeld dat de militair daar recht op heeft! Dat dat Defensie geld kost, kan voor Defensie natuurlijk nooit een reden zijn om een uitspraak van de hoogste rechter naast zich neer te leggen!

Wat is hier aan te doen?

Als lid van de VBM kan het zinvol zijn om, wanneer een uitstaand rekest na 8 weken nog niet beantwoord is, een ingebrekestelling in te dienen. De VBM kan hierbij helpen.

Indien Defensie wel heeft gereageerd en aan u heeft laten weten wanneer er (met vertraging) op uw rekest wordt beslist, dan heeft een ingebrekestelling geen zin.

Hoe dien ik een ingebrekestelling in?

Een ingebrekestelling is niet aan een bepaalde tekst gebonden, maar het moet voor Defensie wel duidelijk zijn dat u Defensie in gebreke stelt vanwege het uitblijven ven een beslissing op uw rekest. Bijvoorbeeld door bovenaan duidelijk leesbaar ‘ingebrekestelling’ te schrijven. U schrijft dat de beslistermijn met betrekking tot uw verzoek is verstreken, u dateert en ondertekent de ingebrekestelling en dient deze vervolgens in bij diegene die uw verzoek heeft aangepakt, meestal uw leidinggevende. Deze leidinggevende moet uw ingebrekestelling doorzenden naar diegene die op uw verzoek moet beslissen. Defensie heeft daarna nog twee weken de tijd om te beslissen. Heeft Defensie nog steeds niet beslist na afloop van deze twee weken, dan gaat de dwangsom lopen. In de eerste twee weken dat de dwangsom loopt, kost dat Defensie € 20 bruto per dag, de twee weken daarop € 30 bruto per dag en de twee weken daarna € 40 bruto per dag. Na zes weken is het maximum van € 1260 bruto bereikt. Het bedrag wordt door Defensie berekend en netto (!) uitbetaald.

De juridische afdeling van de VBM kan u helpen bij het opstellen en indienen van de ingebrekestelling. Klik hier voor een standaard-ingebrekestelling.

Wanneer heeft u recht op de volledige reiskostenvergoeding?

Krijgt u ook geen volledige reiskostenvergoeding? En daarom geen vrijstelling voor voedings- en huisvestingskosten? Meld u dan bij de VBM helpdesk. Liefst per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bellen kan ook: tel. 070 3155111.

Wie in aanmerking denkt te kunnen komen voor een hogere reiskostenvergoeding en voor een vrijstelling van de inhouding huisvesting en voeding, kan het standaard rekestformulier gebruiken.

Voeg wel alle relevante stukken bij het rekest. Dat zijn in ieder geval het huurcontract en een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie waaruit blijkt dat u op het gehuurde adres woont.
Getagged onder reiskosten    ingebrekestelling   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord