• Belastingservice VBM

Centrale Raad vernietigt huurplafond

maandag, 09 november 2015 13:38
Centrale Raad vernietigt huurplafond

Het huurplafond uit de ‘Beleidsregeling woningvoorziening BRD’ (Bondsrepubliek Duitsland) is door de Centrale Raad van Beroep onrechtmatig verklaard. De Centrale Raad deed de uitspraak in de zaak van een in Duitsland woonachtig VBM-lid op 29 oktober 2015. Deze uitspraak heeft mogelijk ook gevolgen voor Defensiepersoneel dat buiten Duitsland en Nederland een woning huurt.In de ‘Beleidsregeling woningvoorziening BRD’ staat onder andere dat een ambtenaar die recht heeft op buitenlandtoelage, zo nodig ook een tegemoetkoming kan krijgen voor het huren van een woning. Dit is van toepassing als er geen passende defensiewoning is, en ook geen passende woningen met een lage huur (niet hoger dan de eigen bijdrage). De commandant moet afwegen wat een ‘passende’ woning is. Het deel van de huur dat boven de eigen bijdrage uit gaat, betaalt Defensie dan.

Maar in de Beleidsregel staat ook, dat dat alleen geldt tot aan een bepaald ‘huurplafond’. Hier zet de Centrale Raad echter een dikke streep door. De commandant heeft helemaal niet de bevoegdheid om de hoogte van de tegemoetkoming in te perken. Dat is strijdig met artikel 13, tweede lid van het VBD.

Daarin is bepaald dat als het de ambtenaar niet lukt om een passende woning te huren voor een huursom ter grootte van de eigen bijdrage, hij een tegemoetkoming krijgt ten bedrage van het verschil tussen de verschuldigde huur en de eigen bijdrage.

Betekent dit dat je op kosten van Defensie een Duits kasteel kunt huren? Nee. Want in het VBD staat immers al, dat een woning ‘passend’ moet zijn (wat betreft huur, aard, ruimte, indeling en ligging).

Heeft u als ambtenaar met buitenlandtoelage ook te maken met een huurplafond? Dan adviseren wij u om een verzoek in te dienen voor een volledige tegemoetkoming in de woninghuur.

Hier vindt u een standaardrekest dat u kunt gebruiken.

De complete uitspraak van de Centrale Raad van Beroep vindt u hier.Getagged onder huur    huurplafond    centrale raad van beroep    rechtspraak   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden