Buitenlandse partner? Blijf alert op de risico’s

woensdag, 02 september 2020 15:53
Buitenlandse partner? Blijf alert op de risico’s

Voor militairen en (de meeste) defensieburgermedewerkers die een relatie willen aangaan met een buitenlandse partner, is voorzichtigheid geboden. Als Defensie geen antecedentenonderzoek naar de partner kan uitvoeren, kan de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) worden ingetrokken — met alle gevolgen van dien. Deze beleidsregel is al vele jaren van kracht. De VBM bemerkt echter dat hij in de vergetelheid raakt: onze juristen staan weer geregeld leden bij van wie de VGB op het spel staat.

MIVD
Als je als Nederlandse militair of defensiemedewerker een affectieve relatie hebt of krijgt met een buitenlandse partner, zal de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in het veiligheidsonderzoek voor het verkrijgen van de VGB, ook de gangen van die partner nagaan. Dit betreft de periode van 5 jaar vóór de start van het onderzoek. Als die partner komt uit een land waarmee de MIVD geen samenwerkingsverband onderhoudt – een land dat geen persoonsgegevens aan Nederland verstrekt – kan er geen controle naar de voorgeschiedenis van de betreffende persoon gedaan worden. Er wordt onder andere gekeken of de partner strafbare feiten begaan heeft of lid is geweest van kwestieuze organisaties. Als dat het geval is, krijgt de militair géén VGB – maar als er geen controle plaats kan vinden, dus ook niet!

Reminder
Een militair van wie de VGB ontnomen is, kan in een ontslagprocedure terecht komen. Er bestaat ook een mogelijkheid dat een vertrouwensfunctie op C-niveau aangeboden wordt, maar dat zal voor menigeen geen baan met interessante vooruitzichten opleveren. Het is dus belangrijk om je als defensiemedewerker te realiseren dat er bepaalde risico’s aan een buitenlandse partner kleven. Welke landen het betreft? Kijk hier voor een overzicht, op basis van de bij ons bekende landen. Mocht je als gevolg van een ingetrokken VGB in de ontslagprocedure terechtkomen, dan kan een van onze juristen je bijstaan in de bezwaarprocedure.

Vragen?
Heb je vragen omtrent de beleidsregel en het veiligheidsonderzoek naar een buitenlandse partner? Of wil je meer toelichting op jouw persoonlijke situatie? Neem in dat geval altijd contact met ons op.

Getagged onder vgb    partner   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden