'Situatie kamp Mali onacceptabel'

woensdag, 15 oktober 2014 15:59
'Situatie kamp Mali onacceptabel'

Update 6 november: Minister Hennis schrijft dat omstandigheden in Mali als acceptabel worden gezien. De Nederlandse militairen in Mali klagen over de condities op hun kamp bij de stad Gao. Dat meldt (onder andere) het NRC vandaag. Er zijn klachten over de hitte, het gebrek aan privacy en de hygiëne. Update 23 oktober 2014.

“Ik ben nu zes keer uitgezonden geweest en dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt één militair in het NRC. “Je wordt gewoon de woestijn ingetrapt en verder zoek je het maar uit.”

Bij de VBM zijn veel klachten binnengekomen van naar Mali uitgezonden militairen over de situatie ter plaatse. Deze klachten gaan in meerderheid over de (te lage) financiële vergoeding voor deze loodzware uitzending. Zie ook dit bericht van de NOS. Dit bericht in de Telegraaf bevestigt dat.

Update 23 oktober: 
Op 21 oktober vraagt VBM-voorzitter Jean Debie bij de CDS en de HDP aandacht voor 15 knelpunten die militairen op Kamp Castor hebben gemeld. Tot die knelpunten behoren met name de slechte hygiënische omstandigheden, de gebrekkige (slaap)voorzieningen en het gebrek aan geschikte persoonlijke uitrusting.
Ook vraagt de VBM aandacht voor de abominabele postvoorziening en het arbo-technisch onverantwoorde materiaal voor militairen met administratieve taken.
VBM-voorzitter Debie is van mening dat veel problemen veroorzaakt worden door de organisatorische inbedding van de missie in de VN. Vooral op logistiek niveau geeft dat veel 'gedoe'. De VN werkt bovendien veelal met landen met militairen die er een totaal ander referentiekader op na houden als het gaat om levens- en werkstandaarden. "De kans dat binnen de VN het zelfde gevoel voor urgentie bestaat als binnen de Nederlandse krijgsmacht, is klein", aldus Debie.

Update 6 november:
Minister Hennis schrijft aan de Tweede Kamer dat - nu een aantal maatregelen is genomen - de situatie op kamp Castor als 'acceptabel' wordt gezien. Zie het antwoord op vraag 4 en 5 in deze beantwoording op kamervragen van de SP.

Getagged onder Mali    MINUSMA   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden