• Belastingservice VBM

PX-10: nader onderzoek nodig

vrijdag, 29 januari 2016 15:56
PX-10: nader onderzoek nodig

Op 28 januari hielden Defensie en het RIVM een informatie bijeenkomst over het in 2011 verschenen RIVM-onderzoek PX-10. De stof benzeen in PX-10 is de verwekker van leukemie. Het is terecht dat de druk op Defensie toeneemt om een nader onderzoek te doen. Bij dat onderzoek moet Defensie vooral kijken naar de groep die gezondheidsklachten meldt. En vervolgens kan dan een vergelijking worden gemaakt met de omstandigheden waarin ze gewerkt hebben.

Het RIVM licht op 28 januari de aanpak van het onderzoek uit 2011 toe. Daarbij werd ingegaan op:

- het literatuuronderzoek naar de samenstelling van PX-10 en de gezondheidseffecten,
- de gevoerde gesprekken met de focusgroepen over werksituaties,
- het laboratoriumonderzoek van verdamping van benzeen in de werksituatie,
- de gebruikte modellen om de blootstelling te berekenen en
- de gemaakte kansberekening van het krijgen van leukemie als gevolg van het gebruik PX-10.

Ook gaat het RIVM uitgebreid in op de kritiek die via de media, letseladvocaten en een deskundige werd geuit.
Na deze presentatie krijgen de ruim 80 aanwezigen ruimschoots de gelegenheid om hun vragen te stellen.

Daaruit blijkt onder andere dat het RIVM niet alle arbeidsomstandighedenrapporten die in het verleden binnen de krijgsmachtdelen zijn opgesteld had gekregen. Hierin is Defensie dus tekort geschoten.

Veel vragen zijn er ook over waarom een groepsonderzoek is ingesteld en geen individueel onderzoek. Ook stelt men vragen over de samenstelling van PX-10 vóór 1970 en in de periode tot 1996 en hoe het RIVM dit in het laboratorium heeft getest.

Een aantal mensen herkent zich absoluut niet in de conclusies van het RIVM-onderzoek, omdat zij dag in dag uit jaar in jaar uit, zoals in de wapenwerkplaatsen, zijn blootgesteld aan hoge concentraties PX-10. Terwijl daar nauwelijks beschermingsmiddelen of ventilatie aanwezig was.
De VBM vindt dat er met name goed onderzoek gedaan moet worden naar deze situaties. Het kan veel verschil maken of je incidenteel (eenmalig) of langdurig bent blootgesteld aan een hoge doses benzeen.

Het RIVM erkent tijdens die bijeenkomst op 28 januari dat er bij het onderzoek niet is gekeken naar ‘het geheel’ van de arbeidsomstandigheden. Het RIVM heeft ook niet de exacte samenstelling van PX-10 over de afgelopen decennia kunnen achterhalen. Bij de vaststelling van het gehalte benzeen in PX-10 is RIVM uitgegaan van een aanname.

Volgens het RIVM is het de vraag ‘of we er meer chocola van hadden kunnen maken’ (bij het onderzoek in 2011). Maar intussen luidt de harde conclusie van toen nog steeds: ‘Leukemie door PX-10 is onwaarschijnlijk’. En daar beroept de minister zich ook nog altijd op.

Het is dus volgens de VBM niet verbazingwekkend dat de druk op de minister om een nader onderzoek te houden toeneemt. Bij dat onderzoek moet Defensie vooral kijken naar de groep die gezondheidsklachten meldt. En vervolgens kan dan een vergelijking worden gemaakt met de omstandigheden waarin ze gewerkt hebben. Op die manier kun je een degelijker oordeel vellen over de waarschijnlijkheid van het verband tussen het gebruik van PX-10 en de mogelijke schade voor de gezondheid. Tevens is de VBM er voorstander van om alle rapporten van Defensie en de onderzoeksgegevens van het RIVM openbaar te maken.

Getagged onder PX10    RIVM    benzeen    Arbo   

1 Reactie

  • Reactielink H.v.Veldhuizen woensdag, 24 februari 2016 14:42 Geplaatst door H.v.Veldhuizen

    Ook de technische dienstvakken die PX-10 niet in de verstrekking hadden gingen bij de GSMKR regelmatig PX-10 halen voor schoonmaakklussen.

    Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden