• Download de VBM-app

Minister Hennis: Defensie komt geld tekort

vrijdag, 11 maart 2016 14:25
Minister Hennis: Defensie komt geld tekort

Op 8 maart stuurt minister Hennis een brief naar de Tweede Kamer over de versterking van de krijgsmacht. Wie goed leest, krijgt vooral de boodschap mee dat Defensie nog altijd veel te weinig financiële armslag heeft. Kortom: Defensie komt geld tekort.

De minister begint de brief van 8 maart met een opsomming van de ‘strategische opgaven’ van de krijgsmacht: veiligheid waarborgen, stabiliteit bevorderen en dreigingen tegen gaan en de ‘fysieke en digitale knooppuntfunctie’ van Nederland in de wereld beschermen. Wil Nederland echt iets doen aan het borgen van de eigen veiligheid, dan zal het bereid moeten zijn om de problemen bij de bron aan te pakken. Nederland moet dan ook een ‘geloofwaardige’ militaire bijdrage willen leveren in internationaal verband. En om van belang (‘relevant’) te blijven moet de krijgsmacht vernieuwen (‘innoveren’).
Het is noodzakelijk om de basisgereedheid te verbeteren. Er is dit jaar (2016) wel een ‘impuls’ gegeven, maar – en dat mag je rustig tussen de regels doorlezen – meer dan een ‘impuls’ tot verbetering is het niet. Dus nog geen echte verbetering.
Bovendien is er voor vernieuwing, instandhouding en vervanging de komende vijftien (!) jaar te weinig geld (in ambtelijke taal: “de investeringsbehoefte ... is groter dan het beschikbare budget”).
De krijgsmacht heeft nog altijd te weinig operationele gevechtsondersteuning beschikbaar (Combat Support en Combat Service Support). En, zo vervolgt de minister, vergeet nou maar dat je dat krijgt door internationale samenwerking. Die internationale partners hebben dit ook niet.
De vraag is: welke politieke keuzes worden er gemaakt? De politieke reacties op de recente sensatiezuchtige berichtgeving in de Volkskrant over de vervanging van de Walrusklasse onderzeeboten geven vooralsnog weinig hoop.
In de brief van 8 maart stipt de minister terzijde een probleem aan waarvoor de VBM vorig jaar al aandacht heeft gevraagd. In feite worden de tekortkomingen bij het materieel en de voorraden (met name munitie) grotendeels veroorzaakt door achterblijvende prijsbijstellingen en door onvoldoende compensatie voor valutawisselingen. Het beleid dat moet zorgen voor de versterking van de krijgsmacht moet rekening houden met die factoren. Meer hierover valt te verwachten bij de presentatie van de Voorjaarsnota 2016.
Ook Nederland heeft zich tijdens de Navo-Top in Wales (2014) verplicht om de defensie-inspanning te vergroten. Groot-Brittannië verhoogt het defensiebudget over de komende 12 jaar met ruim 17 miljard euro. Ook Frankrijk investeert. En Nederland?
Het is politiek noodzakelijk om de krijgsmacht te versterken. De – niet unaniem, maar wel aangenomen – motie Van der Staaij van 18 september 2014 is een duidelijke parlementaire oproep om de krijgsmacht te versterken en daar ook financiële gevolgen aan te verbinden. Tegen de motie stemden de PvdA, de SP, GroenLinks en de PvdD. Vóór stemden op 18 september 2014 de VVD, de PVV, het CDA, D66, CU, SGP en de splinterpartijen.
Een paar dagen na de brief van 8 maart houdt de minister een speech in Parijs. Daarin zegt ze dat Europa ‘volwassen’ moet worden. Europa moet volgens haar “... anders gaan kijken naar de rol die Europa heeft als brenger van veiligheid. We moeten tonen dat de EU een geloofwaardige, effectieve en efficiënte speler is op het gebied van de veiligheid in de directe omgeving van Europa en zelfs verder.”
Dan heeft Nederland nog een lange weg te gaan. Een hele lange.


Getagged onder Motie Van der Staaij    defensiebudget   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden