• Afdelingsvergaderingen

VBM wil onderzoek Rekenkamer naar verhuizing DMO

vrijdag, 17 februari 2017 11:47
VBM wil onderzoek Rekenkamer naar verhuizing DMO

Het verplaatsen van het Haagse deel van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) naar Utrecht, is alleen mogelijk als het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) daar vertrekt. De Kromhoutkazerne is dus te klein om DMO te huisvesten. Dat weet Defensie al sinds 2014.

Daarom wil de VBM een nader onderzoek naar de verhuisplannen, ook al omdat de medezeggenschap buitenspel is gezet. De voorgenomen verhuizing van het Haagse deel van DMO kan dus zeker niet rekenen op voldoende draagvlak bij het merendeel van het DMO-personeel. Minister Hennis van Defensie suggereert in een brief van 1 november 2016aan de Tweede Kamer wel dat er overeenstemming is met de medezeggenschap over de verhuisplannen.
In feite is de medezeggenschap in een geschil met de werkgever Defensie gewoon buitenspel gezet. Het College voor geschillen was van oordeel dat snel duidelijkheid moest komen. Dus kreeg Defensie zijn zin.
In de brief van 1 november verhult de minister dat Defensie heeft nagelaten om tijdig informatie te geven. Ook vertelt de minister niet dat medezeggenschap en dienstleiding DMO het niet eens konden worden over het formuleren van onderzoeksopdrachten. De medezeggenschap heeft zelfstandig een onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van de plannen. Conclusie: er is op de Kormhoutkazerne in Utrecht niet genoeg plek voor alle DMO-medewerkers die moeten verhuizen.
Defensie ontkent dat. Maar eind november heeft de directeur van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) advies gevraagd aan de medezeggenschap van het RVB.
Uit die adviesaanvraag blijkt overduidelijk dat er maar één reden is voor het Rijksvastgoedbedrijf om de Kromhoutkazerne te verlaten. Dat moet om plaats te maken voor de Haagse DMO. In maart 2016 heeft de directeur RVB overigens nog verklaard dat de RVB uit eigen beweging vertrekt.
Er zijn nog meer aanwijzingen dat Defensie kleinere organisaties wil laten vertrekken van de Utrechtse Kromhoutkazerne. Defensie weet bijvoorbeeld als sinds 2014 dat het niet mogelijk is om het RVB en DMO samen op de Kromhoutkazerne te vestigen. Dat blijkt uit een interne nota van het Commando DienstenCentra (CDC) aan de Commandant der Strijdkrachten.
Defensie heeft die nota overigens nooit ter beschikking gesteld aan het College voor geschillen medezeggenschap Defensie.

De VBM verzoekt de Tweede Kamer dan ook om bij het overleg over vastgoed Defensie (op 23 februari) aan te dringen op een onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar de besluitvorming rond de verhuizing en de financiële gevolgen hiervan. Ook zou de Rekenkamer nader onderzoek moeten doen naar het draagvlak voor de verhuizing onder het personeel. Als de minister hiertoe niet bereid is, dan zou de Tweede Kamer zelf dit verzoek tot de Rekenkamer moeten richten.

Klik HIER voor de brief van de VBM.


Getagged onder DMO    Kromhoutkazerne    KHK    medezeggenschap   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden