• Belastingservice VBM

VBM-leden massaal tegen Eindbod Defensie

dinsdag, 30 mei 2017 14:51
VBM-leden massaal tegen Eindbod Defensie

Een overweldigende meerderheid van de VBM-leden is tégen het eindbod van Defensie. Dat is de conclusie uit de Ledenraadpleging die de VBM tussen 4 en 18 mei gehouden heeft. Maar liefst 84,58% stemde tegen het eindbod; 10,66% is voor en 4,76% onthield zich van stemming.Heeft Defensie met dit eindbod geprobeerd groepen tegen elkaar uit te spelen? Voor burgers en UGM-ers bijvoorbeeld zitten geen verslechteringen in het eindbod. Daar staat wel het loonbod van 2% tegenover. Ook fase 1 en 2 militairen kunnen verleid worden door ze 1500 euro per jaar voor scholing, vorming, certificering bij uitstroom voor te spiegelen. Fase 1, 2 en 3 militairen worden daarentegen hard geraakt door het versoberen van huisvesting en voeding. Verder krijgt fase 3 te maken met verhoging van de ontslagleeftijd en de andere verslechteringen die het eindbod bevat.
Dat tegen elkaar uitspelen van groepen is duidelijk niet gelukt. Ter illustratie: ook burgers keerden zich in de ledenraadpleging massaal tegen het eindbod: meer dan 70% stemde tegen.
De VBM is blij met deze duidelijke uitslag. Vicevoorzitter Jacques van Hulsen: “Het is de meest duidelijke en stellige uitkomst van alle ledenraadplegingen die de VBM ooit gehouden heeft. Een duidelijk signaal dat hopelijk ook duidelijk aankomt aan de andere kant van de overlegtafel.”
Tijdens een formeel overleg met de minister van Defensie op 30 mei blijkt dat tussen de 80 en 90% onder de achterban van alle bonden bij Defensie het eindbod van de minister afwijst. Jacques van Hulsen spreekt van een uitslag die in voormalige Oostblok landen niet zou hebben misstaan.
De minister van Defensie heeft op 30 mei de bonden laten weten dat het eindbod niet van tafel gaat. Volgens de minister staan de financiële kaders het niet toe om meer te bieden.
Jacques van Hulsen heeft in het overleg op 30 mei in een reactie gezegd dat de bonden de acties gaan intensiveren. VBM-voorzitter Jean Debie zegt op 19 mei in de Algemene vergadering: “Ik ga ervan uit dat we acties zullen moeten gaan ontplooien in het publieke domein.” Gaan we Schiphol platleggen? Debie: “Het zullen waardige acties moeten zijn die passen bij het beroep dat we hebben. Maar we moeten laten zien aan de buitenwereld dat er meer geld naar personeel toe moet. Ik zie plannen voorbijkomen voor meer vliegtuigen, meer schepen, maar het hoofdstuk personeel wordt volstrekt uit het oog verloren. Er moet echt geld gelabeld worden voor personeel en personeelsbeleid. Wil je de krijgsmacht inzetbaar houden voor de toekomst, dan moet dat echt gebeuren.”
Getagged onder CAO2017    CAO    arbeidsvoorwaarden   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden