• Download de VBM-app

Vernietigend, zorgelijk en zorgwekkend

woensdag, 21 juni 2017 14:00
Vernietigend, zorgelijk en zorgwekkend

De bevindingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in het rapport “Veilig oefenen, lessen uit schietongeval Ossendrecht” zijn vernietigend! Deze bevindingen naar de toedracht van het dodelijke schietongeval in Ossendrecht op 22 maart 2016 sterken de VBM in de overtuiging dat de controle op en borging van de veiligheidscultuur binnen de krijgsmacht beter geregeld moeten worden.

Voorzitter Jean Debie: “Het kan niet zo zijn dat er binnen Defensie oefeningen worden gehouden waarbij scherpe munitie wordt gebruikt, zonder dat men de benodigde veiligheidsmaatregelen heeft kunnen nemen. Dat men voorschriften niet in acht kan nemen omdat ze domweg niet bestaan. Ik vind het verbijsterend dat dit in een professionele organisatie als Defensie niet goed geregeld is.”

Bij een contra-terreur (CT) oefening van het Korps Commando Troepen (KCT) in een schiethuis van de politie in Ossendrecht, kwam op 22 maart 2016 een 35-jarige sergeant om het leven. Hij was in opleiding als CT-schietinstructeur.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelt vast dat het schiethuis in Ossendrecht niet gekeurd was en nooit goedgekeurd zou zijn geworden. De keuring had moeten gebeuren door de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen.

Binnen de krijgsmacht bestaan nog altijd geen voorschriften voor de constructie en het gebruik van bijzondere schietbanen zoals het schiethuis in Ossendrecht. Dit is in 2014 geconstateerd en daarop is geen actie ondernomen. In 2009 heeft de VBM in een publicatie gewezen op de noodzaak om deze voorschriften te maken.

Andere constatering van de Onderzoeksraad zijn zonder meer zorgelijk. De voorgeschreven veiligheidsanalyse door een veiligheidsdeskundige heeft niet plaatsgevonden. Defensie heeft te weinig veiligheidsdeskundigen. Defensie heeft ook gebrek aan deskundige opleidings- en trainingsontwerpers. Dit is duidelijk te wijten aan de reorganisaties en bezuinigingen van de afgelopen jaren. Dit dwingt Defensie tot het maken van onverantwoorde keuzes tussen noodzakelijke maatregelen.

Ondanks het feit dat de instructeur voor de eerste keer een oefening als deze begeleidde, was er voor hem geen persoonlijke begeleiding. Lesmateriaal voor de opleiding CT-schietinstructeur was niet aanwezig of beschikbaar. Een baancommandant was niet ter plekke aanwezig. De instructeurs beschikten geen van allen over de benodigde aanvullende kwalificaties om een schietoefening te leiden. Geen van de leidinggevenden greep in, ondanks alle tekortkomingen gingen de contraterreuropleidingen onveranderd en onverminderd door.
“Het is verbijsterend en zorgwekkend dat Defensie niet in staat is om de zorgplicht voor de veiligheid en gezondheid van het personeel de hoge prioriteit te geven die het verdient”, aldus Debie. “Het is zeer belangrijk dat de Raad aanbeveelt te onderzoeken in hoeverre het wegvallen van meerdere veiligheidskritische barrières in dit schietincident indicatief is voor de veiligheidscultuur binnen Defensie. De raad vraagt hierbij specifiek aandacht voor het veiligheidsbewustzijn op alle niveaus binnen de defensieorganisatie.”

Debie wijst er op dat het nu de hoogste tijd is om in de staf een functionaris aan te stellen die de regie moet gaan voeren over alles wat te maken heeft met veiligheid, arbeidsomstandigheden, opslag en gebruik van gevaarlijke stoffen en daarbij behorende beschermingsmiddelen, de infrastructuur en de technische voorzieningen. Verder moet hij/zij alle aanbevelingen uit rapporten monitoren op uitvoering en kunnen ingrijpen als dit niet gebeurt.

Daarnaast moet Defensie een eigen inspectiedienst op de genoemde gebieden oprichten. Debie: “Waarom wel een Inspecteur Militaire Gezondheidszorg en geen inspecteur ARBO, Veiligheid en Milieu? Wat komt er nou in praktijk van het beleid terecht? Om effectief te kunnen zijn moet deze de bevoegdheid hebben om inspectieteams samen te stellen en de organisatie in te sturen. Zij moeten rechtstreeks aan de Minister kunnen rapporteren.”

Klik HIER voor een link naar de publicatie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Hieronder: een uitgebreide reactie van Jean Debie op Omroep Brabant

Getagged onder veiligheid    Arbo    schietincident   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden