• Belastingservice VBM

CLSK, CLAS en CZSK vergoeden sportschoenen

maandag, 23 oktober 2017 13:18
CLSK, CLAS en CZSK vergoeden sportschoenen

“Militairen bij de landmacht kunnen dit jaar een paar hardloopschoenen vergoed krijgen, tot een maximumbedrag van 150 euro. De regeling is eenmalig en de declaratie dient wel voor 1 december 2017 te zijn ingediend via selfservice”, aldus een bericht op defensie intranet. De VBM wil al sinds 2009 dat militairen van alle defensieonderdelen kunnen declareren voor nieuwe sportschoenen.

In een organisatie waarin persoonlijke fitheid een belangrijke vereiste is, moet de aanschaf van nieuwe sportschoenen volgens de VBM een basisvoorziening zijn. Tot nu toe was het zo dat militairen eenmalig sportschoenen bij hun uitrusting verstrekt krijgen. De aanschaf van een volgend paar is voor eigen rekening. Alleen sportinstructeurs en militairen met orthopedisch schoeisel krijgen standaard een vergoeding.

Voor alle militairen van de landmacht bestaat sinds juli 2017 een vergoedingsregeling bij aanschaf van een nieuw paar sportschoenen. Dat geldt ook voor landmacht militairen geplaatst bij een ander operationeel commando. Militairen van andere krijgsmachtdelen geplaatst bij de landmacht, kunnen er ook gebruik van maken. Dat kan door het indienen van een declaratie in Dido++. Er geldt een maximum vergoeding van 150,- euro.
Op 20 oktober hebben ook de commandanten de luchtstrijdkrachten en der zeestrijdkrachten deze maatregel genomen. De declaratieprocedure gaat ook via Dido++. Zowel CZSK vice-admiraal Kramer als CLSK luitenant-generaal Luyt verwijzen naar een besluit van de Commandant der Strijdkrachten.

Militairen moeten er trouwens wel snel bij zijn. Per 1 december 2017 loopt de CLAS-regeling af. Dat geldt ook voor militairen van de marine. Zij moeten hun sportschoenen vóór 8 december dit jaar aanschaffen.
De VBM heeft nog geen bevestiging van andere onderdelen, maar het lijkt er op dat er nieuw – helaas tijdelijk - beleid is.

De vergoeding van aanschaf van sportschoenen is een al lang slepend dossier in de onderhandelingen tussen bonden en Defensie. Er wordt sinds 2009 over gesproken. In 2010 heeft de marine besloten om de aanschaf niet meer te vergoeden.
In 2014 heeft de VBM in het overleg nogmaals Defensie er aan herinnerd dat de verstrekking van nieuwe sportschoenen standaard moet zijn bij alle operationele commando’s en onderdelen.
In 2015 heeft de VBM dat nogmaals uitdrukkelijk gedaan. Naar aanleiding van de melding dat het CLAS overweegt om sportschoenen uit eigen budget te gaan verstrekken merkt de VBM op: “Militairen moeten voldoen aan een aantal eisen, waaronder fysieke eisen. Defensie heeft als werkgever de verplichting om zijn personeel de juiste middelen te verstrekken. Voor defensie zou het geen enkel probleem moeten zijn om een uniforme lijn te hebben met betrekking tot het verstrekken van sportschoenen. Je creëert nu een situatie waarin CLAS aan de ene kant staat en de overige drie OPCO´s aan de andere kant.”
Het werd dus tijd dat de CDS nu zijn verantwoordelijkheid neemt.

Waarom de DCP er bij gesleept?
CZSK en CLSK verbinden aan de vergoedingsregeling een voorwaarde: men moet ‘deelnemen’ aan de DCP (Defensie Conditie Proef). Dat zou betekenen dat sommige militairen niet in aanmerking komen voor de regeling, ook al gebruiken zij de schoenen voor sportbeoefening. Er zijn ook militairen die zijn vrijgesteld van de verplichting om de DCP af te leggen. Het doel van de vergoedingsregeling moet zijn: bevorderen van de fitheid. Laat de DCP daar maar buiten, zo vindt de VBM.

Getagged onder sportschoenen    psu    PGU   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden