• VBM Medezeggenschapsdag 2018
  • Afdelingsvergaderingen
  • Download de VBM-app

Defensiepersoneel is geen wegwerpartikel

woensdag, 06 december 2017 11:55
Defensiepersoneel is geen wegwerpartikel

Het vaste personeel van de krijgsmacht is de belangrijkste voorwaarde voor het herstel van de krijgsmacht. Dat herstel gaat alleen lukken met vaste krachten die over de juiste kennis en ervaring beschikken en een geolied team vormen om de moeilijke taken van de krijgsmacht in gevaarlijke omstandigheden in het belang van Nederland uit te voeren. Dat zegt Jean Debie op BNR-radio in een reactie op de voorstellen voor een adaptieve krijgsmacht.

Defensie wil toe naar een ‘netflix’ of ‘spotify’ model, zo suggereert De Telegraaf in een groot interview met Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer op 6 december 2017. Maar Debie heeft daarbij grote bedenkingen. 

Debie: “Defensie moet allereerst op personeelsgebied een goede werkgever worden. Defensie moet zorgen voor zekerheid en toekomstperspectief voor de medewerkers. Daarnaast moet Defensie er voor zorgen dat de salarissen van de medewerkers kunnen concurreren met die van werknemers in de markt. En uiteraard moet Defensie zorgen voor goed opgeleide en getrainde medewerkers.”
VBM-voorzitter Debie kan het pleidooi van Bauer voor flexibele inzet van bepaalde specialisten wel volgen. Dan gaat het om die gebieden waar specifieke kennis niet dagelijks nodig is of waar de veranderingen op technologisch gebied zo snel gaan dat die kennis niet binnen Defensie verworven of in stand gehouden kan worden, zoals chirurgisch personeel, ICT, cyber deskundigheid. Samenwerking met regionale opleidingscentra bij het oprichten van een bedrijfsschool is ook prima.
Maar voor de echte operationele functies kun je alleen militairen in vast verband inzetten, om de professionaliteit en getraindheid in stand te kunnen houden.
Ook als je onderhoud uitbesteedt aan de bedrijven die materieel leveren, dan moet je er wel op kunnen vertrouwen dat dit onderhoudspersoneel bij – al dan niet grootschalige inzet – direct beschikbaar is als reservist. Debie: “Maar dan moet je er ook voor zorgen dat de rechtspositie en het salaris van dit personeel goed geregeld is. Ook daar ontbreekt het op dit moment aan.”
In het Telegraaf-interview zegt CDS Bauer tot slot: “Daarbij staat voor mij vast dat we steeds meer toe gaan naar het kunnen beschikken over personeel en materieel op het juiste moment, dan over het in dienst hebben en bezitten. Een beetje zoals Netflix en Spotify? Ja, daar lijkt het wel op.”
Debie vindt dit verbijsterend om te horen. “Het personeel van Defensie is geen wegwerpartikel.”

Beluister hier het interview.
https://www.bnr.nl/player/archief/20171206095005300

Getagged onder adaptieve krijgsmacht    reservisten   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden