• Belastingservice VBM

Meldpunt Sociaal Veilige Werkomgeving geopend

dinsdag, 19 december 2017 11:00
Meldpunt Sociaal Veilige Werkomgeving geopend

Sinds 15 december 2017 is het voor defensiemedewerkers mogelijk om misstanden in uw eigen werkomgeving te melden bij een onafhankelijke commissie. De VBM heeft al vaker gepleit voor een externe veiligheidsautoriteit. Ook het meldpunt staat los van de defensie-organisatie. Het is – volgens de VBM – een eerste stap op weg naar een al langer gewenste onafhankelijke ‘toezichthouder veiligheid’.Naar aanleiding van de meldingen van misstanden bij ontgroeningen – zoals op de KMS in Weert en de Oranjekazerne in Schaarsbergen – heeft de minister van Defensie een onafhankelijke commissie ingesteld. Die commissie doet onderzoek naar de werksfeer en sociale veiligheid bij Defensie. Eén van de taken van de commissie is het inrichten van een meldpunt. Hier kan zowel voormalig als huidig defensiepersoneel ervaringen delen over ongewenst gedrag.
Het meldpunt heeft een eigen website (binnen de omgeving van rijksoverheid.nl). Op de pagina https://www.meldpuntsociaalveiligdefensie.nl/melden kunt u lezen hoe meldingen digitaal kunnen worden gedaan. Melden kan ook via tel.nr 070 3245069. Dit telefoonnummer is zeven dagen per week, 24 uur per dag, bereikbaar. Desgewenst kunt u ook per post een brief sturen (Commissie SVWDefensie, p/a Universiteit Twente, Faculteit BMS /PCRS, Postbus 217, 7500 AE Enschede).

Toezichthouder en ‘safety board’
Op 14 december heeft Defensie bekend gemaakt dat een van de hoogste ambtenaren op het ministerie (Wim Bargerbosch) kwartiermaker wordt voor een op te richten ‘toezichthouder veiligheid’. Deze stap staat los van de oprichting van het onafhankelijke meldpunt.
Wim Bargerbosch gaat aan het werk naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over het ongeval met mortiergranaten in Mali waarbij twee militairen om het leven kwamen en één ernstig gewond raakte. Naast een ‘toezichthouder’ moet ook ‘safety board’ gaan functioneren, een veiligheidsautoriteit die belast wordt met het nemen van maatregelen om de veiligheid binnen Defensie te verbeteren.
Voor zover de VBM nu kan beoordelen, gaat Defensie de ‘toezichthouder’ en de ‘safety board’ toevoegen aan de eigen organisatie. Secretaris-generaal Geerts is de directe ‘baas’ van de toezichthouder en de ‘safety board’. Operationele commandanten en de hoofden van de overige defensieonderdelen gaan deel uit maken van de ‘safety board’. De toezichthouder moet daar ook deel van uit gaan maken.
De VBM blijft deze ontwikkelingen kritisch volgen. Voor het borgen van een goede veiligheidscultuur bij Defensie moet volgens de VBM de onafhankelijkheid van de toezichthouder en veiligheidsautoriteit(en) geborgd zijn.
Dit publiceert Defensie over de toezichthouder en ‘safety board’: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2017/12/14/toezicht-veiligheid-defensie-versterkt?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
Getagged onder veiligheid    safety board    toezichthouder    meldpunt ongewenst gedrag   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden