• Belastingservice VBM
  • image

Uitbreiding cafetariaregeling

dinsdag, 16 januari 2018 06:00
Uitbreiding cafetariaregeling

Met ingang van 1 januari 2018 is de cafetariaregeling uitgebreid. Je kon al (een deel van je) bruto-eindejaarsuitkering ruilen tegen een hogere (tot maximaal 19 cent per km) kilometervergoeding woonwerkverkeer. Nu kun je daarnaast de kosten voor een fiets (voor persoonlijk gebruik en inclusief fiets accessoires en –verzekering) en de kosten voor een ‘computer’ (mede te gebruiken voor werk of studie en incl. accessoires en verzekering) via een (deel van je) bruto-salaris betalen.

Er zijn uiteraard weer wat ‘mitsen en maren’.

Zo mag je maximaal 750 euro gebruiken als je een fiets koopt of 750 euro als je een computer koopt. Je mag fiets en computer in één en hetzelfde jaar aanschaffen. Maar dan krijg je voor allebei samen niet meer dan 750 euro vergoed. En daarna kun je 2 volle kalenderjaren geen beroep meer doen op de regeling. Dit geldt dan weer niet voor de hogere vergoeding woonwerkverkeer. Daar kun je elk jaar een deel van je salaris voor gebruiken.

Er is nog een uitbreiding binnen de cafetariaregeling. Eerst kon je alleen je eindejaarsuitkering gebruiken. Maar vanaf dit jaar kun je ook de vakantie-uitkering gebruiken. Ook is het mogelijk om (maximaal) 10% van je jaarsalaris in te zetten.

Nog een praktisch punt: je moet de aanvraag (via selfservice in DIDO) indienen. Maar dat kan niet in december en ook niet in de laatste maand waarin je in dienst bent.

Bij de Cafetariaregeling gebruik je een deel van je bruto-salaris voor een (netto-)besteding. Dat betekent dat je minder belasting en premies betaalt. Het cafetariamodel zorgt er dus voor dat je netto meer overhoudt van je bruto-salaris. Als je deelneemt gaat je bruto-salaris omlaag en hou je toch netto meer over. Omdat je bruto-loon omlaag gaat, krijg je misschien ook meer recht op toeslagen (huurtoeslag bijvoorbeeld). Maar ... stel nou dat je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Dan is de uitkering die je krijgt, gebaseerd op een berekening waarin je loon wordt meegenomen. Met andere woorden: verlaging van het brutoloon betekent dan ook verlaging van een eventuele uitkering! Dat is iets om rekening mee te houden. Zeker als jouw aanstelling nog maar een jaar of minder duurt. Nog een eventueel nadeel: wil jij een hypotheek afsluiten voor het kopen van een huis? Dan wordt het maximaal te lenen bedrag berekend op basis van je inkomen. De kans bestaat dus dat je minder mag lenen. De regeling heeft geen invloed op het pensioen.

Getagged onder cafetariamodel    cafetariaregeling    fiets    computer    woonwerkverkeer   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden