VBM wil nader onderzoek naar vervoer gevaarlijke stoffen

donderdag, 01 februari 2018 09:29
VBM wil nader onderzoek naar vervoer gevaarlijke stoffen

VBM-voorzitter Jean Debie heeft op 31 januari in Nieuwsuur gepleit voor een nader onderzoek bij de hele krijgsmacht naar het veiligheidsbeleid bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het gaat daarbij om vervoer door de lucht, over de weg en over water.

Aanleiding voor dit pleidooi is een rechtszaak tegen een (militaire) chauffeur die zich voor de rechter moet verantwoorden wegens het ongeoorloofd vervoeren van in Nederland niet goedgekeurde zuurstofcilinders. De VBM vindt het onaanvaardbaar dat een onderofficier zich bij de rechter moet verantwoorden voor nalatigheid in de top van de organisatie.

De zuurstofcilinders kwamen uit een luchtmachtmagazijn. De luchtmacht heeft vervolgens een onderzoek ingesteld naar het incident. In dat onderzoek zijn zeer verontrustende conclusies te lezen over het vervoer van gevaarlijke stoffen, ook door de lucht, bij dat krijgsmachtdeel.
Het verontrust de VBM vooral dat in het rapport, opgesteld in opdracht van luitenant-generaal Dennis Luyt Commandant Luchtstrijdkrachten, wordt gesteld dat leidinggevenden binnen de luchtmacht de processen en regels niet kennen. “Veilig vervoer is geen prioriteit, en de medewerkers zijn slecht of helemaal niet opgeleid”, zo meldt Nieuwsuur.

In een reactie laat Defensie weten dat er intussen ‘verbetermaatregelen’ zijn getroffen. “De verbetermaatregelen worden nu uitgevoerd en zijn inmiddels al zichtbaar binnen de bedrijfsveiligheidsorganisatie. Zo zijn er bij ieder luchtmachtonderdeel inmiddels Veiligheidsadviseurs Gevaarlijke Stoffen aangesteld en zijn controles verder aangescherpt”, aldus Defensie.
Voor de VBM is dat niet voldoende. Debie: “Als je deze risico’s niet meer kunt overzien moet je stoppen met het vervoer van deze gevaarlijke stoffen, totdat je de kennis en kwaliteit hebt in de hele organisatie om het wel verantwoord te doen.” 

<update 2 februari>
Kolonel Elanor Boekholt O'Sullivan, commandant Vliegbasis Eindhoven  stelt in een artikel in Eindhovens Dagblad dat de 'verbetermaatregelen al worden uitgevoerd en is het dus niet nodig om te stoppen met het vervoer door de lucht van gevaarlijke stoffen. Eindhovens Dagblad (1 februari 2018): “Volgens de commandant is 'veiligheid' op de vliegbasis een structureel punt van aandacht. De 'can do' mentaliteit waar de luchtmacht zich graag op laat voorstaan -niet lullen maar poetsen- maakt steeds vaker plaats voor het credo 'safety first'. Dat is tevens in het belang van de medewerkers zelf, benadrukt de commandant: ,,Onze bemanningen willen ook niet in een gevaarlijk vliegtuig vliegen. Die willen 's avonds ook graag naar huis, naar de spruitjes." Ze wijst er op dat de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport al in 2016 ‘nagenoeg allemaal’ zijn overgenomen en ‘elke maand geëvalueerd en eventueel aangescherpt’ worden.

Jean Debie wil in ieder geval een plan van aanpak van de 'verbetermaatregelen' zodat de bonden de voortgang ervan kunnen monitoren.

Getagged onder veiligheid    gevaarlijke stoffen    vervoer    Arbo   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden