Huisvesting Marine kazerne Erfprins nog steeds bagger

maandag, 12 februari 2018 12:00
Huisvesting Marine kazerne Erfprins nog steeds bagger

Al in 2014 heef de VBM gewezen op de erbarmelijke staat van de legering op Marine kazerne Erfprins in Den Helder. Nu, vier jaar later, moet het probleem echt en snel opgelost worden. Hoog tijd dat de defensietop zich hiervoor gaat inzetten!

Het probleem van de slechte huisvesting en/of legering op Marine kazerne Erfprins heeft de aandacht van de commandant van de Marine Basis Den Helder. Deze beschouwt de situatie als ernstig en hij heeft dit onder de aandacht gebracht bij de verantwoordelijke autoriteiten. De oplossing is volgens hem een volledige renovatie van de gebouwen Nassau en Eendracht in combinatie met nieuwbouw van een derde vleugel aan het gebouw Nassau. Maar hij vraagt het personeel nog even geduld te hebben.

Na publicatie in de Trivizier in 2014 zijn in 2015 Kamervragen gesteld. De minister heeft in antwoorden hierop aangegeven dat de opgelegde bezuinigingen op de staat van vastgoed gevolgen heeft gehad. De minister: “Normen zijn waar mogelijk versoberd, maar dit gebouw (‘Johan Maurits van Nassau’) bevindt zich in een staat waarmee het niet meer aan de normen voldoet. Om het probleem te verhelpen is een renovatie nodig. Om dit te kunnen doen moet en gedeelte van het gebouw ontruimd worden maar dat kan niet eerder nadat is voorzien in aanvullende legeringscapaciteit waar de voorbereidingen nu worden getroffen. Hierdoor kan de renovatie pas in 2018 starten.”

Bij een recent bezoek heeft VBM-bestuurder Jef Stassen moeten vaststellen dat er tot de dag van vandaag de beloofde renovatie niet is begonnen. Dat gaat ook niet gebeuren. Alle legeringsgebouwen voldoen op dit moment niet aan de eisen van brandveiligheid. Als de gebouwen per 1 januari 2019 niet bouwtechnisch zijn aangepast, gaan ze op slot.

Wat ook niet meewerkt is het in 2016 gestarte beleid om het aantal legeringsgebouwen terug te brengen. Dit om onder andere de exploitatiekosten voor vastgoed te verminderen. In dat kader is een nieuwbouw vleugel aan gebouw Nassau klaarblijkelijk van de baan.
In legeringsgebouw Nassau is de situatie echt bagger op dit moment. Ramen worden bij elkaar gehouden met ductape, in de kamers staan op de kledingkasten flessen anti schimmel reiniger, in het gebouw hangt een penetrante rioollucht. Er zijn problemen met afvoerputjes van de doucheruimte. Personeel heeft een methode ontwikkeld (zakjes op de afvoerputjes leggen) om zoveel mogelijk rioollucht tegen te gaan. Als gevolg van een verhuizing staan kamers leeg en plafonds liggen open, afvoerbuizen zijn halverwege afgezaagd.

Het is pappen en nathouden en Defensie houdt het personeel al jaren aan het lijntje. Defensie heeft op dit moment heel veel vacatures. Personeel loopt massaal de deur uit. Het zou te ver voeren dit in zijn geheel te wijten aan slechte legering. Maar Marine kazerne Erfprins heeft in het kader van eerste militaire vorming een belangrijke functie en in dat kader heeft de commandant van die kazerne in het kader van goed huisvaderschap een verantwoordelijkheid. Militairen die opkomen worden op de kazerne gehuisvest en slechte huisvesting wordt door personeel ervaren als dissatifier. Als vaste bemanningsleden al aangeven dat ze hun eigen kinderen niet in deze accommodatie zouden laten slapen dan moet er toch een belletje rinkelen.

Genoeg is genoeg. Het heeft lang genoeg geduurd. De commandant van de kazerne is zich bewust van zijn taak in het kader van goed huisvaderschap maar klaarblijkelijk komen de signalen vanuit de vloer niet op het juiste niveau aan.
De VBM heeft aangegeven dat de medezeggenschap een belangrijke rol heeft in dit soort processen en dat dit probleem ook langs die kanalen aangelopen dient te worden.

Renovatieplannen zijn er (sinds 2014) maar wanneer die uitgevoerd worden is niet duidelijk. Nieuwbouw is in het kader van terugdringen legeringsgebouwen klaarblijkelijk van de baan terwijl daar echt wel behoefte aan is. Het is tijd dat er nieuwbouw komt. En dat er nog dit jaar een tijdelijke accommodatie wordt geregeld.

De voormalige Luitenant Kolonel Maaskamp kazerne in Den Helder is geen alternatief. Deze kazerne is gebruikt als assielzoekersopvangcentrum. Volgens bronnen is deze kazerne sterk verouderd. Een andere optie is naar verluid tijdelijk huisvesten op de nieuwe haven in de bestaande houten barakken.

De VBM heeft aangegeven dat de medezeggenschap op dit punt overeenstemmingsrecht heeft (bedrijfsvoering). De VBM pleit ervoor om op de Marine kazerne Erfprins zorg te dragen voor fatsoenlijke en degelijke tijdelijke huisvesting. Recent is in het kader van de verhuizing van DMO van Den Haag naar Utrecht extra huisvesting geregeld. Hiervoor zijn in relatief korte tijd (woon)containers geplaatst van goede kwaliteit. Het personeel op Erfprins heeft nu lang genoeg gewacht en geduld gehad en heeft recht op een kwalitatief goede tijdelijke huisvesting. Defensie zou zich moeten schamen personeel zo lang in dergelijke omstandigheden te huisvesten.

Foto: Hieronder een afbeelding van de (woon)containers op de Kromhoutkazerne in Utrecht.

barakken KHK Kromhout legering

Getagged onder huisvesting    legering    Erfprins   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden