• Belastingservice VBM

Daarom dus …

donderdag, 26 april 2018 16:44
Daarom dus …

Zeeland is een prachtige provincie. Veel mariniers zijn er wel eens op vakantie geweest (2 van de 5). En anders hebben ze er wel familie (zeker 1 op de 10) of moesten ze er voor hun werk zijn (1 op de 5). Maar daar gaan wonen … ehh, nou nee (bijna 9 op de 10). Dat is het resultaat van een enquête die Defensie heeft gehouden met medewerking van de Provincie Zeeland van maandag 19 maart 2018 tot en met vrijdag 30 maart 2018. De respons was 59,9%. “Dit bevestigt dat het onderwerp leeft binnen het Korps.”, zo meldt de onderzoeker.

 

Het is niet duidelijk hoe groot de onderzoeksgroep was, dus weten we ook niet hoeveel mariniers de enquête (al dan niet deels) hebben beantwoord.
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de verhuisbereidheid laag is. De mariniers geven aan dat ze eventueel wel bereid zijn om te verhuizen als ze een 4-daagse werkweek tijdens de kazerneweken krijgen. Bij een oefening is al gebleken dat dit onmogelijk is.
De staatssecretaris is op de hoogte gesteld van de uitkomsten van dit onderzoek, evenals de bestuurders in Zeeland. “Uw reactie wordt dus gehoord.”, zo meldt de onderzoeker aan de mariniers die hebben deelgenomen.

De VBM is benieuwd welke ‘oplossing’ de huidige bewindslieden gaan bedenken op dit hoofdpijndossier.
Blijkbaar krijgt de staatssecretaris in ieder geval geen steun vanuit haar eigen partij voor een alternatief dat de marine-officieren (KVMO) voorstellen. Marc de Natris, voorzitter KVMO, vindt het prima om een kazerne in Vlissingen te bouwen. Maar niet als specifieke kazerne voor de parate eenheden van het Korps Mariniers. Dat hoeft ook niet, want amfibisch oefenen kun je ook op Texel. Helemaal niets doen in Vlissingen vindt De Natris ook geen goed idee. Zijn voorstel luidt (in een twitterbericht): “Bouw multifunctionele kazerne in Vlissingen voor Marechaussee/Douane ihkv Brexit. Slaapkazerne voor bemanningen/oefeningen mariniers/ Host nation haven.” Kortom: de mariniers kunnen in Doorn blijven en Zeeland krijgt een nieuwe kazerne.

De reactie daarop van André Bosman, woordvoerder Defensie Tweede Kamer VVD, is behoorlijk zuur: “Maar wat is dan het DNA nog van het Korps? En waarom zou ik, als er bij het Korps de nadruk ligt op landoptreden, ze dan niet samenvoegen met LMB? Die kunnen de beperkte maritieme taken dan ook trainen.”
Tja, daarmee stel je het bestaansrecht van het Korps Mariniers ter discussie. Volkskrant journalist Natalie Righton concludeert in een twitter-reactie, volgens de VBM terecht: “VVD twijfelt aan bestaansrecht eigenstandig Korps Mariniers. En stelt fusie met Luchtmobiel in Schaarsbergen voor. Dat is 'n behoorlijke bom in discussie over de toekomst van NL elitetroepen. Zeker omdat @andrebosman nu onafhankelijk voorzitter is van 2eKamercommissie Defensie.”

De bewindslieden en zeker de volksvertegenwoordigers van de VVD zouden er volgens de VBM goed aan doen niet alleen de meningen van de mariniers te horen. Open staan voor zinnige voorstellen die voor alle partijen een alternatief bieden, is dat zeker ook.

Getagged onder marinierskazerne vlissingen    Korps Mariniers   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden