• Belastingservice VBM
  • Actie bij Defensie
  • Download de VBM-app

Beter laat dan nooit …

dinsdag, 03 juli 2018 14:12
Beter laat dan nooit …

Op 2 juli heeft minister Ank Bijleveld 14 dapperheidsonderscheidingen uitgereikt op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Het was voor het eerst in 65 jaar dat een militair van de Koninklijke Marechaussee een dapperheidsonderscheiding ontving. De minister onderscheidde ook 6 jachtvliegers, 1 officier en 3 onderofficieren van de Koninklijke Landmacht, en 1 officier en 2 onderofficieren van het Korps Mariniers.

De uitreiking van de dapperheidsonderscheidingen herinnerde Nederland aan meerdere internationale missies waaraan de krijgsmacht de afgelopen 20 jaar heeft deelgenomen.

De onderscheiding (Kruis van Verdienste) aan een marechaussee is niet alleen waardevol omdat daarmee het wapen der Koninklijke Marechaussee na 65 jaar als militaire organisatie wordt belicht. Positief is ook dat daarmee wordt herinnerd aan een zogeheten ‘kleine missie’. Tijdens de VN-missie in Soedan (in 2007 nog UNMIS geheten) komt de ongewapende adjudant Michel Barbier, dan nog opperwachtmeester, onder vuur te liggen van Soedanese militairen. Samen met een eveneens ongewapende Nederlandse collega opperwachtmeester weet hij drie VN-medewerksters veilig uit de vuurlinie te halen.
Sinds 2011 is UNMIS opgevolgd door UNMISS nadat Zuid-Soedan zich heeft afgesplitst van Noord-Soedan. Er nemen op dit moment nog 6 Nederlandse stafofficieren deel aan UNMISS. De ook toegezegde bijdrage van Individual Police Officers kan Nederland op dit moment niet leveren. De reden: de VN is niet in staat op bepaalde locaties buiten Juba – de plaats waar het VN-hoofdkwartier is gevestigd – aan de eigen (en Nederlandse) medische voorwaarden te voldoen.

Twee onderofficieren van het Korps Mariniers hebben een Kruis van Verdienste ontvangen voor een anti-piraterij actie in 2014. Dit vanwege het succesvol saboteren van een piraterij-boot. Ook twee onderofficieren van de landmacht hebben een Kruis van Verdienste ontvangen. In hun geval voor moedige acties in 2007 en 2009 in Afghanistan.

Een kapitein van de mariniers heeft een Bronzen Kruis ontvangen voor verschillende moedig acties (toen hij nog sergeant was) in 2007 in Afghanistan.
Een kapitein van de landmacht heeft een Bronzen Leeuw ontvangen voor verschillende moedige acties tegenover de vijand in 2007 in Afghanistan, toen hij nog luitenant was.

Zes jachtvliegers van de luchtmacht hebben een Vliegerkruis ontvangen. Zij hebben allen deelgenomen aan luchtacties tijdens de NAVO-operatie Allied Force. Het is goed om ook de achtergrond van die operatie nog eens te belichten.
In 1999 liep de situatie in Kosovo zo uit de hand, dat internationaal ingrijpen noodzakelijk werd. Omdat China en Rusland in de Veiligheidsraad van de VN weigerden om een luchtactie tegen Servië goed te keuren, nam de NAVO die verantwoordelijkheid op zich.
Allied Force was een zeer grootschalige luchtoperatie waarbij duizenden militairen betrokken waren. De Nederlandse regering ging op 23 maart 1999 akkoord met onder meer de deelname van 16 Nederlandse F-16’s. Zij waren een klein deel van een omvangrijke lucht-armada die meer dan 70 dagen Servische doelen bestookte. Voor de luchtmacht was het de eerste keer dat er precisie-geleide bommen werden afgeworpen. Maar ook de eerste keer dat jachtvliegers moesten opereren boven gebieden met moderne luchtverdedigingsmiddelen (raketten en artillerie). Laten we daarbij niet vergeten dat er ook 3 P-3C Orion’s (MLD), 2 fregatten en een onderzeeboot aan de operatie Allied Force meededen. De fregatten hadden tot taak om belangrijke havens te blokkeren, de onderzeeboot deed vooral inlichtingenwerk, net als de P-3C Orion’s.
Nu, bijna 20 jaar later, maken onder meer de acties in 1999 van de jachtvliegers minister Ank Bijleveld ‘trots en dankbaar’. En herinnert zij Nederland aan de tijd dat de krijgsmacht nog in staat was om langdurig een bijdrage te leveren aan belangrijke internationale militaire operaties.

Onderscheidingen
De volgende dapperheidsonderscheidingen werden uitgereikt:
• Bronzen Leeuw – wordt uitgereikt voor bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand;
• Bronzen Kruis – wordt uitgereikt voor het zich onderscheiden door moedig of beleidvol gedrag tegenover de vijand;
• Kruis van Verdienste – wordt uitgereikt wegens het zich onderscheiden door moedig en beleidvol gedrag in verband met vijandelijke actie;
• Vliegerkruis – wordt uitgereikt voor het zich onderscheiden door daden van initiatief, moed en volharding tegenover de vijand of in verband met vijandelijke actie terwijl deze daden zijn uitgevoerd in een luchtvaartuig.

Getagged onder onderscheiding    dapperheidsonderscheiding    marechaussee    luchtmacht    Korps Mariniers   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden