• VBM Medezeggenschapsdag 2018
  • Afdelingsvergaderingen
  • Download de VBM-app

Vrijdag 12 oktober 2018 MSF 100 jaar!

maandag, 08 oktober 2018 16:05
Vrijdag 12 oktober 2018 MSF 100 jaar!

Het Marine Sanatorium Fonds, nu stichting MSF, is op 12 oktober 1918 opgericht in het Algemeen Militair Tehuis aan de Spoorstraat te Den Helder. Dit heugelijke feit gaan we op 12 oktober 2018 vieren met een concert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine – en gastoptredens – in de Schouwburg De Kampanje te Den Helder.

Tuberculose (tbc) was begin 20e eeuw een gevreesde ziekte en het gezin met een tbc-patiënt stond voor zeer hoge kosten. In de zomer van 1918 bleek dat onder de gezinnen van marinepersoneel 37 vrouwen en 27 kinderen onmiddellijk sanatorium-verpleging nodig hadden en voor een groot aantal anderen was behandeling wegens pré-tuberculose noodzakelijk. Gezinnen waren dan afhankelijk van liefdadige instellingen. Van overheidswege was in deze geen hulp te verwachten. Het Marine Sanatorium Fonds werd opgericht met het doel om die kosten te bestrijden 

Vanaf 1992 is de naam veranderd in: De Stichting MSF. Tegenwoordig is de stichting MSF een sociaal fonds, specifiek voor leden van de VBM en de BBTV. Dit sociaal fonds kan financiële steun verlenen in de kosten verbonden aan ziekte en/of gebreken die niet of slechts gedeeltelijk door derden (bijvoorbeeld ziektekostenmaatschappijen) worden vergoed.

12 oktober 2018: jubileumconcert
De avond zal beginnen met een receptie voor genodigden, waarbij de Steelband van het Korps Mariniers het een en ander muzikaal zal opluisteren
Aansluitend zal De Marinierskapel der Koninklijke Marine in de Variopoolzaal van de Schouwburg De Kampanje te Den Helder een concert geven. Het concert begint om 20:15 uur. Kaarten (17,50 p.p. zijn te bestellen via http://bit.ly/MSF100JaarJubileumconcert
Voor deze avond hebben wij een tweetal gasten gecontracteerd, de sopraan Francis van Broekhuizen en Tommie Christiaan.

De Marinierskapel der Koninklijke Marine is een toonaangevend symfonisch blaasorkest. Als het muzikaal boegbeeld van de Koninklijke Marine is de belangrijkste taak om het Koninklijk Huis en de Nederlandse Krijgsmacht in binnen- en buitenland te vertegenwoordigen. De ceremoniële staande diensten en taptoes worden samen met de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers uitgevoerd.
De kapel is moeiteloos in staat om van een klassiek getint programma over te schakelen naar een muzikale show met een diversiteit aan stijlen en solisten. Geen muziekstijl ontbreekt op het enorme repertoire. Op de eind september verschenen cd ‘Rimsky&Co Originals’ – met originele werken voor militair orkest van bekende Russische componisten – werkt de kapel samen met 3 solisten van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Chef-dirigent en artistiek leider is sinds maart 2017 majoor Arjan Tien. Na zijn opleiding viool en altviool aan het Utrechts conservatorium was hij van 1992 tot 2005 werkzaam bij het Radio Filharmonisch Orkest als altviolist en vanaf 1999 ook als assistent-dirigent. Naast het chef-dirigentschap van het Magogo Kamerorkest (2006-2012) is Tien regelmatig te gast bij vele (inter)nationale klassieke orkesten. Aan het Conservatorium Maastricht is hij parttime verbonden als hoofdvakdocent orkestdirectie.

In de pauze zal de Steelband van het Korps Mariniers een optreden verzorgen in de foyer. De Steelband is opgericht in 1969 nadat de bevolking van Aruba een compleet steelbandinstrumentarium had aangeboden aan de toenmalige commandant van het Korps Mariniers, generaal-majoor Luijk. Volgens de korpsleiding waren de Tamboers en Pijpers de meest geschikte personen om de instrumenten te gaan bespelen. De steelband treedt in Nederland 40 maal per jaar op, onder meer voor radio en tv.

Francis Broekhuizen is een van de meest veelzijdige sopranen van Nederland die haar zangtalent combineert met een ontwapenende podiumpersoonlijkheid. Naast haar werk in opera geeft Francis lied-recitals en is ze regelmatig als gast te horen in diverse radio en tv- programma's. In 2018 zal Francis haar debuut gaan maken bij De Nationale Opera in de opera Jenufa van Janacek.

Tommie Christiaan is bij een groot publiek bekend geworden door zijn hoofdrol in de musical Zorro en het voorafgaande tv-programma 'Op Zoek Naar Zorro'. Verder was hij te zien in onder meer Grease en Hair en vorig seizoen als Emilio Estefan in 'On Your Feet!'. Daarnaast speelde Tommie dit jaar de rol van Jezus in het livespektakel The Passion. In 2017 zong hij in ‘Beste Zangers’.

Getagged onder MSF    Sociaal fonds   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden