• Actie bij Defensie
  • Download de VBM-app

Geboorteverlof voor partners uitgebreid

donderdag, 03 januari 2019 11:55
Geboorteverlof voor partners uitgebreid

Het geboorteverlof wordt per 1 januari 2019 verlengd van twee naar vijf dagen voor iemand die fulltime werkt. In algemene zin – en meer formeel gezegd – heb je vanaf 2019 recht op geboorteverlof voor maximaal jouw ‘arbeidsduur van een week’. 

Defensie betaalt het salaris tijdens dit geboorteverlof volledig door. Dit is geregeld in artikel 46C van het BARD (burgerambtenaren) en artikel 87A van het AMAR (militaire ambtenaren).

Je bent verplicht om dit verlof op te nemen in de eerste vier weken na de dag van de bevalling.
Je bent niet verplicht om dit verlof aaneengesloten op te nemen.

Een en ander is het gevolg van de invoering per 1 januari 2019 van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Een van de weinige successen (tot nu toe) van D66-minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In de WIEG wordt ook de huidige regeling voor adoptieverlof verruimd van vier naar zes weken. Deze uitbreiding geldt ook voor pleegouders.
De verlofrechten bij zwangerschaps- en bevallingsverlof wijzigen niet. Die blijven dus 6 en 10 weken (in totaal 16 weken rond de bevalling).

Uitbreiding per 1 juli 2020
Met ingang van 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof uitgebreid. Je houdt dan recht op geboorteverlof van maximaal jouw arbeidsduur van een week. Aansluitend daarop kun je de eerste zes maanden na de bevalling extra verlof nemen. In die zes maanden heb je recht op een verlof van maximaal vijf keer de arbeidsduur per week.Je krijgt dan niet je volledige salaris doorbetaald. Het UWV betaalt dat bedrag (tot 70% van het ‘dagloon’).
Defensie laat in een brief van 18 december weten dat je bij het verlengde geboorteverlof recht hebt op een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van het ‘salaris’. Maar 70% van het salaris kan een bedrag zijn dat hoger is dan 70% van het dagloon. Het dagloon is ‘gemaximeerd’. Het UWV keert daarom nooit meer uit (in 2019) dan 70% van 4.660,59 euro bruto per maand.
Gaat Defensie die uitkering aanvullen als 70% van het salaris meer is dan 70% van het maximum dagloon (in 2019 is dat hooguit 3262,41 euro)?
De VBM vindt het gewenst dat Defensie tot 100% aanvult en heeft daarover vragen gesteld aan Defensie. Klik hier voor de brief die de VBM daarover gestuurd heeft naar Defensie.

Klik hier voor de brief over dit onderwerp die de HDP heeft gestuurd naar de bonden.

Meer info over het maximum-dagloon UWV vindt u hier.

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden