• Belastingservice VBM

Burn-pits zorgen voor ongerustheid

woensdag, 20 februari 2019 14:15
Burn-pits zorgen voor ongerustheid

Kandahar en Kamp Holland staan inmiddels bekend als beruchte plekken. De reden: het ongecontroleerd verbranden van allerlei troep en afval. De rook daarvan hebben de daar gelegerde militairen ingeademd. Met wat voor gevolgen?

Burn-pits (een treffende Nederlandse vertaling is ‘gif-fik’) bepaalden de afgelopen weken het (opnieuw) negatieve nieuws over Defensie. Na een aanvankelijke relativering (‘geen meldingen bekend’) heeft de minister van Defensie alsnog besloten om een meldpunt in te stellen. Of er ook een nader onderzoek komt is onduidelijk. Naar verluidt is daar binnen de defensietop weinig animo voor. Toch moet dat er komen.


Wat moet er onderzocht worden?
Het is bekend dat er enorm veel troep in de open lucht werd verbrand. Dichtbij of in de buurt van militairen. Dat is gedocumenteerd. Maar wat betekent dat? Dat er een grote kans is dat de rook giftig was. Dat is sigarettenrook ook. En de uitlaatgassen die we dagelijks inademen. En het is onmogelijk om nu nog vast te stellen welke giftige stoffen er in de rook hebben gezeten. Ook is het onmogelijk om vast te stellen hoeveel troep militairen ingeademd hebben. Een onderzoek naar de samenstelling en inademing van de vervuilde en giftige rook is dus kansloos.

Maar Defensie kan wel wat anders doen. Wat? De klachten van veteranen serieus nemen.
Dat doe je niet alleen met een meldpunt. Dat doe je door vervolgens die meldingen nauwkeurig te onderzoeken. En door verder te vragen. Wie was waar, wanneer en wat gebeurde er daar?
De VBM vindt dat Defensie de meldingen van veteranen niet alleen moet registreren, maar ook nader onderzoeken. In een artikel van NOS-journalist Babette olde Hanhof zegt VBM-voorzitter Jean Debie “Het zou goed zijn om een onafhankelijke organisatie te laten inventariseren wat de omvang en de aard van de klachten van de veteranen zijn, die in dezelfde uitzendgebieden en werklocaties hebben gediend. … Om vervolgens op vrijwillige basis gezondheidsonderzoek naar de klachten te laten doen, indien daarvoor aanleiding bestaat.”

Bij het meldpunt van Defensie (ondergebracht bij het CAOP*) zijn medio februari meer dan 100 meldingen binnen gekomen. Dat zijn meer dan 100 mensen met gezondheidsklachten. Daarnaast zullen er honderden zijn die zich zorgen maken over hun gezondheid. Duizenden veteranen kunnen de troep ingeademd hebben. Alleen al daarom is het nodig dat Defensie dieper ingaat op de problematiek. En niet moeilijk gaat doen over aansprakelijkheid. Het gaat om zorg voor veteranen. En die moet goed zijn in dit land.

* Het Defensiemeldpunt Burnpits is 4 februari 2019 operationeel geworden en te bereiken via het e-mailadres: Defensiemeldpuntburnpits©caop.nl en het telefoonnummer: 06 58076647.
Daarnaast is er informatie beschikbaar via deze website.


Bij de foto: Senior Airman Frances Gavalis tosses unserviceable uniform items into a burn pit at Balad Air Base, Iraq, on March 10, 2008. JULIANNE SHOWALTER/U.S. AIR FORCE

Getagged onder burnpit    uitzendingen    missies    Veteranen    gezondheidsschade    gezondheidsklachten    gezondheid    veteranenzorg   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden