Heffing loonbelasting over dwangsom definitief van de baan

donderdag, 21 februari 2019 16:43
Heffing loonbelasting over dwangsom definitief van de baan

De Hoge Raad heeft op 15 februari 2019 uitspraak gedaan in het geschil over de loonheffing op de dwangsom. Het gerechtshof had op 20 maart 2018 bepaald dat die loonheffing onrechtmatig was. De Hoge Raad heeft dit bevestigd.

Volgens het gerechtshof staat de dwangsom los van de dienstbetrekking en is daarom niet als loon te beschouwen. De Belastingdienst is in cassatie gegaan tegen deze uitspraak. 

Op 27 november 2018 heeft de Advocaat-Generaal aan de Hoge Raad geadviseerd om het beroep ongegrond te verklaren (www.rechtspraak.nl – ECLI;NL:PHR:2018:1338) Dat advies heeft de Hoge Raad opgevolgd (www.rechtspraak.nl – ECLI:NL:HR:2019:138). Daarmee is definitief duidelijk geworden dat er geen loonheffing kan plaatsvinden over dwangsommen.
Met deze uitspraak is een eind gekomen aan een lang lopende proefprocedure die mede met de hulp van de VBM is opgestart.

Wat betekent deze uitspraak voor defensiemedewerkers?
Degene die Defensie in gebreke stelt wegens te laat beslissen, heeft na 14 dagen aanspraak op een dwangsom die oploopt naarmate de verzuimperiode toeneemt. De maximale hoogte van deze dwangsom is € 1.260,-. Dit bedrag werd tot dusver door Defensie bruto uitbetaald. Vanaf heden zal degene die een dwangsom ontvangt, deze netto uitbetaald krijgen.

In de loop der jaren heeft de VBM voor zeker 100 leden bezwaar gemaakt tegen de loonheffing over de dwangsom. Zij krijgen de ingehouden loonheffing nu als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad nabetaald.

Leden die een dwangsom hebben gekregen voor wie we geen bezwaar hebben gemaakt, kunnen deze mogelijk ook terug krijgen. Voor hulp en advies kunnen zij terecht bij onze jurist Maarten de Haas (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Getagged onder dwangsom    inkomstenbelasting    loonheffing   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden