• Download de VBM-app

Staatssecretaris geeft geen openheid, bonden zeggen vertrouwen op

dinsdag, 23 april 2019 20:30
Staatssecretaris geeft geen openheid, bonden zeggen vertrouwen op

Tijdens het overleg (SOD) van 23 april hebben de bonden de staatssecretaris gevraagd de inzet die zij gedaan heeft tijdens de onderhandelingen openbaar te maken. Ook hebben wij de staatssecretaris gevraagd te vertellen wat de extra ruimte is die er volgens haar nog is om verder te praten. De staatssecretaris wilde aan beide verzoeken niet tegemoet komen. De bonden zagen daarop geen andere mogelijkheid meer dan de staatssecretaris te melden dat zij geen vertrouwen meer hebben.

De werkgever heeft opnieuw aan de bonden gevraagd om, zonder duidelijkheid te geven over de financiële en beleidsmatige ruimte die er is, verder te gaan praten. Zoals door ons eerder gemeld vinden de bonden de inzet van de werkgever van 16 april jl. volstrekt onvoldoende om tot een goed resultaat te kunnen komen. Ook als er nog wat meer financiële ruimte zou zijn dan de werkgever in die inzet heeft gestopt.
Door het ontbreken van het vertrouwen in de ruimte die de staatssecretaris te bieden heeft, wilden de defensiebonden dat niet meer doen in de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen. Wij wilden vooraf duidelijkheid en garanties van de staatssecretaris. Toen we na lang aandringen die duidelijkheid niet kregen hield het voor de bonden op. Het overleg is daarmee door de bonden opgeschort, m.u.v. het overleg over de reorganisaties.

Inzet Defensie stelt teleur
De bonden hebben eind februari de onderhandelingen hervat op basis van toezeggingen van de staatssecretaris dat er duidelijk meer financiële en beleidsmatige ruimte is om tot een serieus beter resultaat te komen dan het door onze leden afgewezen cao-resultaat. Dat zijn wat de bonden betreft loze woorden gebleken.
Vanaf februari is ruim twee maanden met elkaar gesproken over datgene wat nodig is om tot een goed resultaat te komen. Die gesprekken hebben geleid tot een inzet van de werkgever die op een klein aantal punten een heel klein beetje beter was dan het vorige resultaat en op een aantal punten zelfs slechter. Dat geldt in ieder geval voor het loonbod en de stappen die de staatssecretaris op het gebied van het loongebouw wilde zetten. En de pensioenregeling en compensatie waren niet beter dan datgene wat in de vorige onderhandelingen op tafel lag.
Door het besluit van de staatssecretaris om openbaarmaking van haar inzet te blokkeren, kunnen we jullie hierover helaas niet uitgebreider informeren.

Conclusie
De bonden zijn van mening dat de inzet van de werkgever te slecht is om over verder te praten. De werkgever vindt zelf dat er een voldoende inzet gedaan is waarover verder gesproken kan worden, maar wil die inzet en extra ruimte die er is niet openbaar maken. Dat feit spreekt wat de bonden betreft voor zich. Het defensiepersoneel staat voor de werkgever niet op één!

Foto: VVD

Getagged onder CAO    cao20182020    caodefensie   

5 reacties

 • Reactielink R.J. Bischof woensdag, 01 mei 2019 10:00 Geplaatst door R.J. Bischof

  Wellicht zouden de bewindslieden een rechte rug moeten trekken richting regering en de onderhandelingsruimte niet bij zichzelf moeten zoeken. Het Kabinet zou het Wetsartikel personele exploitatie voor deze verbetering door MinFin moeten laten verhogen. Defensie heeft al veel te lang de eigen broek op moeten houden.

  Rapporteren
 • Reactielink 021785400 Jan vrijdag, 26 april 2019 13:40 Geplaatst door 021785400 Jan

  Ik heb een dubbel gevoel hierbij , enerzijds moeten we niet over ons heen laten lopen , dit is de afgelopen jaren veel te veel gebeurd. Anderzijds leidt het continue opschorten van de onderhandelingen tot steeds langere periodes waar het personeel in ieder geval geen positieve financiele ontwikkelingen meemaakt
  En als er dan wat bereikt wordt , wordt er niet gebruik gemaakt van "de terugwerkende kracht tot einde vorige cao" maar gaan deze resultaten pas in op datum bereiken akkoord. Hoe je het dan ook bekijkt , het personeel blijft de grote verliezer.

  Rapporteren
 • Reactielink Ton van Veen vrijdag, 26 april 2019 12:06 Geplaatst door Ton van Veen

  Had niets anders verwacht is al jaren hetzelfde gezemel met defensie ongeacht wie er aan tafel zit
  net als de rest van de overheid alleen maar aan zichzelf denken.
  Oplossing helemaal geen missies meer uitvoeren of grote oefeningen ondersteunen
  kijken hoe ze dat vinden.

  Rapporteren
 • Reactielink 000455000 Erik van der Sluijs donderdag, 25 april 2019 16:26 Geplaatst door 000455000 Erik van der Sluijs

  Tja, wie heeft er wel überhaupt nog een warm gevoel bij Defensie vanuit de politiek. Er zal een moment komen dat deze Krijgsmacht geen taken meer kan uitvoeren buiten de landsgrenzen.

  Rapporteren
 • Reactielink Haenen woensdag, 24 april 2019 12:57 Geplaatst door Haenen

  In en intriest, deze dame heeft totaal geen feeling met Defensie en geen ruggegraat

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden