• Belastingservice VBM

Investeer 200 miljoen extra!

dinsdag, 30 april 2019 10:42
Investeer 200 miljoen extra!

De voorzitters van vier vakbonden bij Defensie roepen het kabinet op om in de Voorjaarsnota extra geld vrij te maken om de verwaarlozing van het personeel te stoppen. Dat doen zij in een open brief die NRC Handelsblad heeft gepubliceerd.

 

Als gevolg van de kaalslag bij Defensie in het afgelopen decennium (2 miljard bezuinigd en 24.000 arbeidsplaatsen geschrapt) zijn er grote tekorten bij de krijgsmacht, bijvoorbeeld aan munitie. En er is meer: kazernes zijn verouderd, legeringsgebouwen in slechte staat, keukens worden gesloten. Intussen heeft het personeel onlangs, na jaren op de nullijn, maar zeer beperkte salarisverbeteringen gehad. Elders valt meer te verdienen en personeel zoekt zijn heil dan ook steeds vaker elders.
In het opinieartikel schetsen de vier vakbondsvoorzitters de gevolgen daarvan. Essentiële onderdelen van de krijgsmacht, die direct betrokken zijn bij de handhaving van de veiligheid in Nederland, zijn onderbezet. Denk daarbij aan de marechaussees die belast zijn met grensbewaking, aan de explosieven-experts van de Explosieven Opruimingsdienst en aan de Dienst Speciale Interventies (terreurbestrijding). Maar niet alleen daar wordt de pijn van de personele tekorten in de krijgsmacht gevoeld.
Het vastgelopen cao-overleg bij Defensie toont volgens de vier voorzitters aan dat Defensie te weinig geld beschikbaar stelt voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Defensie heeft een arbeidsmarktconforme cao hard nodig. Daarom roepen zij het kabinet op om minstens 200 miljoen extra beschikbaar te stellen voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden, bovenop het geld dat tot nu toe beschikbaar is. Indien het kabinet hiertoe niet bereid is, dan moet de Tweede Kamer, het budgetrecht gebruiken. Om in het belang van de veiligheid van Nederland het failliet van de krijgsmacht af te wenden.

Lees HIER het hele NRC-artikel.

Getagged onder CAO    cao20182020    caodefensie    voorjaarsnota2019   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden