• Belastingservice VBM

Inzet Defensie onvoldoende? Oordeel zelf!

donderdag, 02 mei 2019 09:00
Inzet Defensie onvoldoende? Oordeel zelf!

Op 16 april jl. gaven de bonden al aan dat de inzet van Defensie teleurstellend was. Volstrekt onvoldoende was om zicht te houden op het bereiken van een cao-resultaat. Een week later, in een vergadering van het Sectoroverleg Defensie (SOD), hebben de bonden de staatssecretaris hierop aangesproken. Haar toezegging van afgelopen januari dat er meer (financiële) ruimte was bleek aan de onderhandelingstafel een loze kreet.


De reactie van de staatssecretaris dat het als een eerste inzet moet worden gezien en dat er nog meer ruimte was stelde ons allerminst gerust. Zeker omdat zij in het SOD niet concreet wilde aangeven of duiden wat die extra ruimte was. Voor de bonden weer een zoveelste loze toezegging. Anders dan in het verleden toen we op basis van bijvoorbeeld de toezegging dat er perspectief was wel (uiteindelijk tevergeefs) verder zijn gaan spreken, was deze keer met die vaagheid de zaak duidelijk. Het was en is absoluut onvoldoende om weer aan de onderhandelingstafel terug te keren.

 

De staatssecretaris was ook niet bereid op het verzoek van de bonden in te gaan om haar ‘eerste inzet’ dan openbaar te maken. Het defensiepersoneel zou op deze manier zelf een oordeel kunnen geven of de eerste inzet enigszins tegemoet kwam aan het gevoelen van de defensiemedewerkers, zoals zij dat had gehoord. Hierop hebben de bonden besloten het overleg op te schorten en het vertrouwen op te zeggen.

Direct na het SOD van 29 april jl. hebben wij gecommuniceerd over het teleurstellende verloop van de vergadering en de uitkomst daarvan. Een dag later kwam Defensie met haar eigen communicatie. Zoals afgelopen tijd vaker is gebeurd, bleek Defensie een heel ander beeld te hebben van het verloop van de vergadering en van de inhoud van het voorstel dat op de onderhandelingstafel lag.

Waar de bonden de inzet die op tafel lag volstrekt onvoldoende vinden en van mening zijn dat er op een aantal grote onderwerpen zoals loonontwikkeling en pensioen geen stappen zijn gemaakt, was Defensie van mening dat er een prima eerste inzet lag met verbeteringen op alle grote onderwerpen.
Ook over de afspraak dat op 16 april alles op tafel zou liggen en er een reëel bod zou zijn had Defensie een andere mening. Dit was juist een eerste voorzichtige inzet en daarna zouden er in de onderhandelingen meer stappen worden gedaan. Over het feit dat de bonden het vertrouwen hebben opgezegd werd met geen woord gerept.

Verschillende weergaven van het proces en de inhoud van de onderhandelingen kunnen tot onduidelijkheid en wantrouwen bij het personeel leiden. Zowel in de richting van Defensie, maar ook van de bonden. Daarom hechten wij eraan dat het (concept) verslag van de vergadering van het SOD van 23 april onder de aandacht van het personeel wordt gebracht. Dit verslag is hieronder bijgevoegd.

Naar onze mening geeft het duidelijk weer dat wij meerdere malen gepoogd hebben om de staatssecretaris concreet aan te laten geven wat de extra ruimte is waar zij over spreekt. De reactie van de staatssecretaris heeft meer weg van een langspeelplaat die in de groef blijft hangen, dan van een serieuze poging om de bonden het benodigde vertrouwen te geven dat het zin heeft om verder te onderhandelen.

Vooralsnog respecteren wij de geheimhouding van de onderhandelingen en kunnen de inhoud van de eerste inzet van defensie zonder een akkoord van de staatssecretaris dus niet naar buiten brengen. Uit het verslag wordt op twee punten wel duidelijk wat deze eerste inzet betrof.

Om te beginnen was het loonbod een beetje meer, maar wel met een looptijd van 6 maanden langer. Onderaan de streep was het gemiddelde per jaar lager. Het tweede punt betrof het pensioendossier inclusief de compensatie- en verzachtingsmaatregelen. Hierop is geen verbetering ten opzichte van het afgewezen resultaat zichtbaar geworden in de eerste inzet van Defensie. Op een aantal kleine details na lag hetzelfde voorstel weer op tafel.

Wij zijn nog steeds van mening dat wij er alles aan gedaan hebben om, in het belang van het personeel, tot een arbeidsvoorwaardenresultaat te komen. Dat we er uiteindelijk toch niet uit zijn gekomen is omdat Defensie de arbeidsvoorwaarden van het defensiepersoneel in financiële en beleidsmatige zin nog steeds niet de hoogste prioriteit geeft.
Het personeel staat dus nog steeds niet op 1 …

 

2 reacties

 • Reactielink P. Swemmelaar dinsdag, 25 juni 2019 08:13 Geplaatst door P. Swemmelaar

  Inmiddels weer 2 maanden verder en nog steeds niet. Het is wel weer duidelijk dat het personeel voor Defensie maar een stuk stront is. Kunnen we niet eens een keer vreselijke schijt hebben aan wat wel/niet mag en de boel gewoon ook een keer 24 uur plat gooien. Maar dan bedoel ik ook ECHT plat gooien en niet van die halfwas demonstraties op het malieveld want daar hebben ze in Den Haag toch schijt aan.

  Rapporteren
 • Reactielink Kluiver vrijdag, 03 mei 2019 07:07 Geplaatst door Kluiver

  En helaas is het weer duidelijk. Het personeel staat nog steeds niet op plek 1. De ene onderhandelaar ( vakbond) vertelt de achterban iets anders dan de 2de onderhandelaar ( Defensie) En zo blijft het personeel weer en ik herhaal weer, met lege handen staan. Dus ik vraag mij nu af.

  Waar blijft hier de IGK? Waar blijven hier alle organisaties vanuit de organisatie?

  Het is wederom om moedeloos van te worden.

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden