Noord-Syrië - ‘Grote bedenkingen’

donderdag, 27 juni 2019 12:16
Noord-Syrië - ‘Grote bedenkingen’

Moet Nederland meedoen aan een nieuwe missie in Syrië? VS-ambassadeur Pete Hoekstra vindt van wel. Zijn argument: Als je vindt dat de VS zich niet mag terugtrekken, kom ons dan maar snel steunen. VBM-voorzitter Debie heeft grote bedenkingen bij het voorstel.

VBM-voorzitter Debie vindt dat Nederland het risico loopt een speelbal te worden van de onbeheersbare geopolitieke ontwikkelingen in het gebied. De situatie in Noord-Syrië is onoverzichtelijk. Wat gaat Turkije doen? Welke rol spelen Assad en zijn bondgenoot Rusland? Zijn de voornamelijk uit Koerden bestaande Syrische Democratische Strijdkrachten in staat om het gebied in handen te houden als het er op aan komt? Debie vreest voor gijzelneming van Nederlandse militairen als de situatie in Noord-Syrië uit de hand zou lopen.

Debie heeft meer vragen. Welke bijdrage kan de Nederlandse krijgsmacht leveren aan het ‘veiligheidsmechanisme’ dat de VS voor ogen heeft. Welke ‘lead nation’ is betrokken bij de operatie? Wat is het internationale juridische en politieke mandaat? Is er een ‘exit-strategie’?
Volgens Debie mist de Nederlandse krijgsmacht op dit moment het vermogen om zelf te zorgen voor escalatie-dominantie. De tekorten aan mensen (8000 vacatures) en materieel zijn te groot. “Je bent er niet met het sturen van een paar honderd militairen. Nederland kan geen eigen beschermingsparaplu organiseren. Ik heb grote bedenkingen bij dit voornemen”, zegt Debie in een reactie op Radio 1.

Getagged onder Syrië    IS    Hoekstra    VS   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden