• Belastingservice VBM

Q & A Loonontwikkeling

dinsdag, 02 juli 2019 16:31
Q & A Loonontwikkeling

Hieronder een aantal vragen en antwoorden over de loonontwikkeling 2018-2020.1 Hoe groot is de totale loonontwikkeling in deze cao-periode?

In totaal bestaat de loonontwikkeling in deze cao-periode (27 maanden) uit 6,3% aan primair loon (dat wat er elke maand op je loonstrook bijkomt) en uit 1,93% verhoging van de eindejaarsuitkering (uitbetaling in november van het jaar). Daarnaast zijn er in augustus 2019 en 2020 eenmalige uitkeringen van 300 euro.

 

2 Hoe verhoudt de loonontwikkeling bij Defensie ten opzichte van andere sectoren?

De looptijd van de cao voor Defensie is vaak niet hetzelfde als bij andere sectoren. Een goed vergelijk is daarom niet altijd te maken omdat er dan al snel zaken worden meegeteld die al in een eerdere CAO zijn afgesproken. Als je vanaf 1 januari 2018 tot aan het eind van de looptijd van dit resultaat op 31 december 2020 alles bij elkaar optelt, is de loonontwikkeling bij Defensie hoger dan bij de andere sectoren.

 
3 Worden de eenmalige uitkeringen van 300 euro zwaarder belast?

Ja, volgens fiscale wetgeving moet Defensie over eenmalige uitkeringen het bijzondere belastingtarief toepassen. Eventueel teveel betaalde belasting wordt overigens door de Belastingdienst verrekend bij je jaarlijkse belastingaangifte. Het is daarom van belang die aangifte jaarlijks te doen.


4 Krijgt het defensiepersoneel nu eindelijk een 13e maand?

De eindejaarsuitkering gaat met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2018 omhoog van 6,4% naar 8,33%. Dat is een volledige eindejaarsuitkering, vergelijkbaar met andere overheidssectoren. Daarmee wordt de afspraak uit het cao-akkoord van 2007-2009 eindelijk ingelost. Ook wordt met deze afspraak aangesloten bij de datum waarop de laatste cao voor het defensiepersoneel afliep.

 
5 Had het geld voor die volledige eindejaarsuitkering door die afspraak uit 2007-2009 niet al eerder beschikbaar moeten zijn?

Nee, de afspraak uit 2007 hield alleen in dat een deel van de loonruimte die in de jaren daarna beschikbaar zou komen voor loonontwikkeling, gebruikt zou worden om verder te groeien naar een volledige 13e maand.

 

6 Waarom is de volledige eindejaarsuitkering dan niet veel eerder gerealiseerd?

Door meerdere financiële crisissen was het lange tijd niet mogelijk invulling aan deze afspraak te geven. Toen er de afgelopen jaren weer geld voor de loonontwikkeling beschikbaar kwam, is besloten dit vooral in het primaire loon te stoppen. Dat zie je namelijk iedere maand op je loonstrook. Nadat het vorige onderhandelaarsresultaat door jullie is afgewezen, heeft het kabinet extra geld voor de arbeidsvoorwaarden van het defensiepersoneel beschikbaar gesteld. In dit onderhandelaarsresultaat is nu afgesproken om deze afspraak over de eindejaarsuitkering af te ronden.

 

 7 Geldt de loonontwikkeling alleen voor actief defensiepersoneel?

Nee, de salarisverhogingen en éénmalige uitkeringen uit deze cao werken ook door in de wachtgeld-, UKW en FLO-uitkeringen van het gewezen defensiepersoneel.

 

8 Ik ontvang een BWW-uitkering, krijg ik dan ook deze loonontwikkeling?

Nee, het is niet mogelijk de loonontwikkeling door te laten werken in uitkeringen zoals de BWW-uitkering als je die al ontvangt. Verhoging van bovenwettelijke werkloosheidsuitkeringen kan alleen plaatsvinden als dat gebeurt op basis van de regels die voor deze uitkeringen gelden. Bijvoorbeeld door de indexatie afspraken die in de regelingen staan.

 

9 Ik ontving het hele jaar 2018 pensioen. Merk ik iets van de loonsverhogingen in mijn pensioen?

Nee, het pensioen kan alleen verhoogd worden als de pensioenfondsen weer mogen indexeren. Dat kunnen wij aan de overlegtafel bij Defensie niet regelen, hoe graag we dat ook zouden willen. Indexeren zal pas weer mogelijk zijn als de pensioenfondsen voldoen aan de regels die hiervoor door het kabinet zijn gesteld. Door het pensioenakkoord 2019, dat kort geleden tussen het kabinet en de vakcentrales FNV, CNV en CVP is afgesproken, wordt ook de kans weer groter dat de pensioenen in de toekomst sneller worden geïndexeerd.

Getagged onder salaris    loonontwikkeling   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden