• Belastingservice VBM

Modern loongebouw Defensie vereist veel investeringen

dinsdag, 17 september 2019 20:32
Modern loongebouw Defensie vereist veel investeringen

Volgens de bewindslieden op het ministerie van Defensie gaat 2020 een prachtig jaar worden. In lijn met de troonrede zal dat vooral betekenen: “Onze militairen kunnen met nieuw materieel hun werk beter doen.” Maar met een flinke investering in een modern loongebouw voor onze militairen moeten minister en staatssecretaris allereerst het dramatische personeelstekort bij de krijgsmacht oplossen, aldus de VBM, de grootste vakbond voor burger en militair personeel bij Defensie.

 

In een reeks maatregelen (decemberbrief 2018, voorjaarsnota 2019 en defensiebegroting 2020) is het defensiebudget onder het huidige kabinet mondjesmaat vergroot. Het is nog altijd onvoldoende om de NAVO-afspraak uit 2014 na te komen. In 2020 zal Nederland naar verwachting 1,35% van het Bruto Nationaal Product uitgeven aan Defensie. Defensie geeft toe dat het in 2024, wanneer dit percentage 2% zou moeten zijn, hooguit 1,4% zal zijn.

Met name door de aanschaf van extra F-35 jachtvliegtuigen stimuleert Defensie de investeringen in materieel. Maar volgens de VBM (20.000 leden) moet je een gezonde krijgsmacht bouwen op een volledig gevuld personeelsbestand. Bij de militairen is er een tekort van bijna 9000 mensen. Dit veroorzaakt een onaanvaardbare werkdruk. Door het in juli bereikte cao-akkoord is er een eerste stap gezet naar een modern loongebouw voor militairen. Die stap moet in 2020 vervolgd worden door een structurele oplossing. Daarvoor is veel geld nodig, zodat Defensie kan concurreren in een arbeidsmarkt van schaars personeel.

Getagged onder defensiebegroting 2020    loongebouw   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden