• Belastingservice VBM

Staatssecretaris: loongebouw is volledig achterhaald

vrijdag, 08 november 2019 14:07
Staatssecretaris: loongebouw is volledig achterhaald

De bonden bij Defensie willen extra geld voor de modernisering van het loongebouw. Maar volgens staatssecretaris Visser is het nog maar de vraag of dat geld echt nodig is. Want: het hele loongebouw is achterhaald en je kunt de pot ook anders verdelen?

Bij de behandeling van de defensiebegroting 2020 in de Tweede Kamer op 7 november was de staatssecretaris erg duidelijk over haar afkeuring van de centrale gedachte achter het bestaande systeem (daterend uit 1917). Die gedachte is: hoe ouder je bent, hoe meer je moet verdienen omdat je meer geld nodig hebt als je ouder wordt. Dat past volgens de staatssecretaris totaal niet meer bij de arbeidsmarkt van deze tijd.

En uit de uitvoerige uiteenzetting die dan volgt wordt duidelijk dat je niet verbaasd moet zijn als – in haar opinie – een fikse herverdeling van de bestaande salarisbudget genoeg is om een nieuw loongebouw neer te zetten.

De bonden hebben in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2018-2020 bedongen dat individuele militairen er door de invoering van het nieuwe loongebouw niet op achteruit mogen gaan (ten opzichte van het huidige bezoldigingssysteem). De bonden willen niet dat het personeel zelf de rekening moet betalen.

Wat de VBM betreft kan een fatsoenlijk loongebouw alleen tot stand komen als de minister en staatssecretaris structureel extra geld weten te vinden. Uitgangspunt voor de VBM in de loongebouw-discussie is het waarderen van de militaire commandant/Chef en instructeurs-functies. Defensie denkt aan een systeem afgeleid van het functiewaarderingssysteem in de sector Rijk. Zo’n systeem is voor de juiste waardering van militaire functies volstrekt onvoldoende. De VBM wil een systeem waarin het operationele optreden van de militair en de bijzondere positie van de militair het uitgangspunt zijn.

De bonden hebben in hun brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat zij de RVU-boete (die Defensie betaalt omdat militairen met leeftijdsontslag moeten) van naar schatting 150 miljoen euro per jaar willen inzetten voor verbeteringen die het personeelssysteem ten goede komen.

Defensie heeft dit jaar serieus werk gemaakt van een bezwaar bij de Belastingdienst tegen deze RVU-boete. Rond 1 december verwacht de staatssecretaris een uitspraak hierover.

Getagged onder loongebouw    functiewaardering    defensiebegroting    RVUheffing    RVUboete   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden