• Belastingservice VBM

Nakomen afspraken opleidingsbudget

woensdag, 08 januari 2020 10:53
Nakomen afspraken opleidingsbudget

Onder het defensiepersoneel en vooral onder het burger-defensiepersoneel is onrust ontstaan over het nakomen van afspraken uit het arbeidsvoorwaardenakkoord. Heel specifiek gaat het over de afspraak dat er vanaf 1 januari jongstleden een opleidingsbudget beschikbaar zou zijn. Voor zowel burger- als militair personeel gaat het bijvoorbeeld over de afspraken onder het kopje ‘buitenlandvoorzieningen’ in het akkoord.

 

In het arbeidsvoorwaardenakkoord zijn meerdere afspraken gemaakt met ingangsdatum 1 januari 2020. De introductie van een opleidingsbudget voor burgermedewerkers is daar een voorbeeld van. Recentelijk heeft defensie een ‘P&O Flash’ uitgegeven, waarin de volgende passage staat:

“In het Arbeidsvoorwaardenakkoord 2018-2020 is aangegeven dat de individuele opleidingsaanspraak (Persoonlijk Opleidingsbudget) voor burgerpersoneel op 1 januari 2020 in zal gaan. Doordat er nog geen overeenstemming is met de vakcentrales over de regelgeving, wordt dit verschoven naar een later moment in 2020. Zodra meer duidelijk is, volgt extra informatie via de diverse communicatiekanalen.”

Wat is er aan de hand? Afspraken in een arbeidsvoorwaardenakkoord moeten vertaald worden in wet- en regelgeving. Formeel kunnen medewerkers pas rechten ontlenen aan de afspraken als deze omgezet zijn in Algemene Maatregelen van Bestuur, Ministeriële regelingen, etc. Dat geldt omgekeerd ook voor verplichtingen. De omzetting is een proces dat na het afsluiten van een akkoord op gang komt. Dat is ook deze keer gebeurd. Omdat de regelgeving uiteindelijk bepalend is voor de vraag of iemand een recht heeft, luistert het tot stand brengen daarvan nauw.

Aanstaande vrijdag, 10 januari, spreken Defensie en de bonden elkaar opnieuw over de concept-regelgeving. De insteek van de VBM daarbij zal op hoofdlijnen zijn: laten we met prioriteit de omzetting van afspraken in wet- en regelgeving afronden en laten we een voorziening treffen zodat burgermedewerkers bevoorschot kunnen worden als dat onverhoopt langer gaat duren. Dat daarbij de gemaakte afspraak leidend is, is duidelijk. Het recht gaat (met terugwerkende kracht naar) 1 januari 2020 in, zodat niemand zich zorgen hoeft te maken dat hij/zij door de vertraging geen rechten meer heeft, bijvoorbeeld omdat men net binnen de 5-jaarsperiode is gekomen.

Getagged onder opleidingen    Scholing    POP   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden