Mariniers definitief niet naar Vlissingen

vrijdag, 14 februari 2020 15:41
Mariniers definitief niet naar Vlissingen

Er komt definitief geen marinierskazerne in Vlissingen. Daarmee zet het kabinet een streep door het besluit van inmiddels acht jaar geleden. De VBM is de huidige bewindslieden, staatssecretaris Visser en minister Bijleveld, erkentelijk dat zij hun verantwoordelijkheid hebben genomen door te luisteren naar het personeel.

 

Voor de VBM is de insteek altijd geweest, om (via het overleg) te bewerkstelligen dat het betrokken personeel kon meedenken over de inrichting van een eventuele nieuwe kazerne. Dan hebben we het over alle materiële zaken die een eenheid als het Korps Mariniers nodig heeft. Dit zou uiteraard moeten gebeuren door de medezeggenschap.

De medezeggenschap heeft vanaf het begin op een positieve manier, in het belang van het personeel, maar ook in het belang van Defensie gehandeld. Het belang was dat, als het tot een verhuizing zou komen, het Korps Mariniers zijn taak zo goed mogelijk zou kunnen uitvoeren in een ‘fit for purpose’-kazerne.

Zowel de VBM als de medezeggenschap hebben vervolgens gewaarschuwd, dat de mogelijkheden helemaal niet zo rooskleurig meer waren. Van het aanvankelijke ‘state of the art’-karakter bleef weinig over. Het beeld van een geïntegreerde locatie waar je alle mariniersactiviteiten kon bundelen, brokkelde steeds verder af. Dit ondanks de nabijheid van zeewater. Bovendien dreigde een kazerne gebouwd te worden die bij oplevering alweer verouderd zou zijn.

De door de mariniers in Nederland gebruikte trainingslocaties bevinden zich niet in Vlissingen en omgeving maar rond het circa 225 km verder gelegen Harskamp (Infanterie-schietkamp) en in het nog verder gelegen ’t Harde (artillerie-schietkamp).

Defensie moest uiteindelijk vaststellen dat steeds meer mariniers vertrokken en de werving voor het Korps Mariniers onder grote druk kwam te staan.

Het Korps levert een essentiële bijdrage aan de Nationale interne veiligheid van Nederland, alleen al door een forse personele bijdrage te leveren aan de Dienst Speciale Interventies (DSI). Deze eenheid moet, vanwege een snelle inzetbaarheid in (onder andere) de Randstad, optreden vanuit een centraal punt in Nederland.
Wij zijn ervan overtuigd dat niet alleen de mariniers die voor DSI-taken worden ingezet maar alle mariniers in de toekomst waar ook ter wereld hun werk zullen doen.

Meer hierover in de eerstvolgende Trivizier (verschijningsdatum 28 februari)


(Foto: Dave de Waal/Mediacentrum Defensie)

Getagged onder marinierskazerne vlissingen   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

VBM en BBTV Personeelsvoordeelwinkel

a4 nl voordelig fietsend het voorjaar in

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden