Probleem verplichte opleiding mariniers opgelost

vrijdag, 05 juni 2020 15:56
Probleem verplichte opleiding mariniers opgelost

De VBM heeft, samen met een collega van de AFMP, een lang maar goed gesprek gehad met het CZSK over het feit dat mariniers verplicht zijn aangewezen (geselecteerd) voor het doorlopen van de VVO (de korporaalsopleiding). Het resultaat van dit gesprek is positief: het verplichte karakter is eraf en ook zal Defensie geen terugbetalingsverplichting opleggen aan mariniers die wel zijn aangewezen, maar de opleiding niet voltooien.

 

Meerdere mariniers der eerste klasse meldden zich bij de VBM/BBTV nadat zij een brief hadden ontvangen met de mededeling dat zij geselecteerd/aangewezen zijn voor deelname aan de korporaalsopleiding. Overlegvertegenwoordiger Jef Stassen en jurist Hanneke Nummerdor gingen deze week in Doorn namens de VBM het gesprek aan met de GC-OEM (groepscommandant), het hoofd P&O CZSK, P&O Doorn, de Korpsadjudant en een stafadjudant.

CZSK legde uit dat de intenties juist goed waren. Het gaat het om een proef, een pilot, die men wellicht in de toekomst ook elders (CZSK-breed of defensiebreed) wil toepassen. De insteek van CZSK is om gewaardeerd personeel te behouden door ze een opleiding aan te bieden en daarbij meteen een vast contract, waardoor er zekerheid is voor de toekomst. Personeel dat op dit moment de VVO doorloopt krijgt zelfs een soort van premie van 1500 euro als men slaagt. Voor alle andere toekomstige VVO-opleidingen (inclusief de groep waar het nu over gaat) is dit nog niet geregeld maar de insteek is wel om dit voor elkaar te krijgen. Dat zijn toch allemaal argumenten waarmee een win/win situatie ontstaat voor zowel de medewerker als de organisatie en wat is daar mis mee?

De VBM heeft geantwoord dat we begrijpen dat CZSK het personeel wil enthousiasmeren om de VVO te doorlopen, maar dat de gekozen systematiek, het aanwijzen van personeel met een verplichtend karakter, niet de manier is om dit te bereiken. Daarvoor hebben wij de volgende argumenten ingebracht:

1.         het verplicht aanwijzen van personeel voor het doorlopen van een loopbaanvolgende opleiding is in strijd met  het AMAR artikel 15 en artikel 28a. In veel gevallen is er, zoals gesteld in artikel 28a, geen gesprek geweest met personeel en zijn er geen afspraken gemaakt.

2.         de organisatie heeft uit het bestand op basis van een aantal criteria personeel geselecteerd. Maar welke criteria dit zijn, is niet bekend gesteld. Het proces is niet transparant geweest. Zo blijkt dat men bijvoorbeeld heeft geselecteerd op een looptijd van 6 jaar marinier maar er zijn ook mariniers die aan dit criterium voldoen maar niet geselecteerd zijn.

3.         mariniers die door voortschrijdend inzicht toch de opleiding zouden willen verlaten, worden geconfronteerd met de terugbetalingsverplichting.

In algemene zin past het verplichte karakter niet binnen de wijze waarop dit soort processen verlopen, aldus de VBM.

Géén verplicht karakter

Na een lange en indringende uitwisseling van argumenten maakte CZSK kenbaar dat wordt afgezien van het verplichte karakter. CZSK heeft erkend dat het verplichte karakter niet overeenkomt met het AMAR. CZSK heeft aangegeven dat het verplichte karakter eruit moet en dat ingestoken moet worden op enthousiasmeren, stimuleren en/of inspireren om vooral toch de VVO te doorlopen. De VBM is ook voorstander van deze insteek. Uiteindelijk is dit ook zo afgesproken. Het verplichte karakter is niet meer van toepassing. Medewerkers die niet willen, kunnen zich melden en er volgen geen rechtspositionele strafmaatregelen en er wordt ook niets in het personeelsdossier over opgenomen. De organisatie heeft aangegeven toch met de medewerker in gesprek te gaan en deze over te halen maar het verplichte karakter is niet meer aan de orde. Men kan dus gewoon NEE zeggen zonder rechtspositionele gevolgen.

Terugbetalingsverplichting

De groep mariniers die deze VVO gaat volgen bestaat voor circa 40% uit mariniers die zelf een rekest hebben ingediend om de opleiding te doorlopen, en voor circa 60% uit mariniers die zijn aangewezen. Overeengekomen is, dat de terugbetalingsverplichting uit het AMAR bij deze pilot níet van toepassing is.

Voortaan eerst overleg met MC en bonden

De organisatie heeft erkend dat de communicatie voor verbetering vatbaar is. Indien de organisatie dit middel ook voor andere VVO-opleidingen zal gebruiken (personeel selecteren op basis van bepaalde criteria en zo behouden voor de organisatie en een toekomst geven) zal hierover overleg plaatsvinden met de medezeggenschap (DMC CZSK) en met de bonden.

(Foto: Hille Hillinga/MCD)

Getagged onder Korps Mariniers    VVO    terugbetalingsverplichting   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden