Öztürk mogelijk toch vervolgd

donderdag, 03 september 2020 10:42
Öztürk mogelijk toch vervolgd

Politicus Selçuk Öztürk kan mogelijk toch worden vervolgd voor zijn beschuldigingen van ‘moord’ aan het adres van Nederlandse militairen die streden tegen IS. Dit meldt De Telegraaf vandaag. Een uitspraak die het Europees Hof voor de Rechten van de Mens deed in een andere zaak, biedt volgens advocaat Michael Ruperti kansen.

In november 2019 betitelde Öztürk (DENK) de luchtaanval op een IS-wapenopslagplaats in Hawija, Irak (in de nacht van 2 op 3 juni 2015) als ‘moord’. De luchtaanval op de wapenopslagplaats leidde tot veel grotere verwoesting dan was voorzien doordat IS er enorme hoeveelheden TNT had opgeslagen. Deze springstof werd door IS gebruikt voor het maken van bomvoertuigen. Het gevolg was dat er tientallen burgerdoden te betreuren waren. Zeer triest voor de slachtoffers, hun nabestaanden en ook de betrokken militairen.

Advocaat Michael Ruperti deed namens circa 3500 (oud-)militairen en de vakbonden VBM, ACOM, AFMP en GOV aangifte van haat zaaien, smaad en laster. Het OM legde de aangifte echter naast zich neer, met de opvallende uitleg dat het bombardement “in juridische zin moord was”. 

Feit is dat politici die deelnemen aan parlementaire debatten ‘parlementaire onschendbaarheid’ genieten. Dat betekent dat zij niet strafrechtelijk kunnen worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij daar zeggen (of voor wat ze aan het parlement schrijven). Dit heet ook wel de ‘parlementaire immuniteit’.

Maar een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens biedt volgens Ruperti toch kansen, zo meldt de Telegraaf. Het Hof bepaalde in een zaak tegen de Duitse politicus Pastörs, die de Holocaust ontkend had, dat er wel degelijk grenzen zitten aan de parlementaire onschendbaarheid. De parlementaire immuniteit gaat volgens het Hof gepaard met bepaalde verplichtingen en verantwoordelijkheden. Wie zich daaraan niet houdt, kan alsnog strafrechtelijk worden aangepakt.

Ruperti denkt daarom een goed onderbouwde zaak te hebben tegen Öztürk.

Overigens bleek eerder uit onderzoeken van het Openbaar Ministerie al, dat er bij het bombardement geen sprake is geweest van handelingen die in strijd waren met het humanitaire oorlogsrecht.

Getagged onder F16    Ruperti    Irak    IS    Öztürk   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden