Eerste stap naar uitbreiding veiligheid EU gezet

dinsdag, 06 oktober 2020 14:32
Eerste stap naar uitbreiding veiligheid EU gezet

De Europese veiligheid is de laatste jaren door geopolitieke verschuivingen en nieuwe (gewelds)dreigingen verder in het gedrang gekomen. Europa moet daarom zelf voortrekker worden als het gaat om Europese veiligheid. Wel moet dat gelijk opgaan met een verdere versteviging van de NAVO. Dat concluderen de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken nadat de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) haar rapport ‘Europese Veiligheid: tijd voor nieuwe stappen’ onlangs uitbracht.

Naoorlogse wereldorde
Europa, ‘het oude continent’, is kwetsbaar geworden. Vanuit verschillende grenszones wordt Europa geconfronteerd met militaire agressie, politieke pressie, terrorisme, mensenhandel en grensoverschrijdende criminaliteit. Van oudsher leunde Europa, maar zeker ook Nederland, op trans-Atlantische betrekkingen. De tijd dat de VS zich opwierp als hoeder van de naoorlogse wereldorde is echter voorbij. Europa is dan ook, veel meer dan voorheen, op zichzelf aangewezen.

Voortrekkersrol
De AIV adviseert in haar rapport dat Nederland actief aansluiting dient te zoeken met Frans-Duitse initiatieven op Defensie- en veiligheidsgebied. Deze landen lijken namelijk een voortrekkersrol te spelen in het vormgeven van een concreet Europees veiligheidsbeleid. Daarnaast benadrukt de AIV het belang van het behalen van de 2%-norm van de NAVO voor het defensiebudget. De Adviesraad oppert dat Nederland deze doelstelling in 2024 behaald zou moeten hebben.

EU én NAVO
De ministers Bijleveld en Blok verklaren nu dus ook, in een reactie op het rapport, dat Europa zelf daadkrachtiger moet kunnen optreden. Bijleveld: ‘’De EU-lidstaten moeten hun defensieplannen beter coördineren, handiger gebruikmaken van onderzoek en innovatie en bestaande tekorten wegwerken.” Blok wijst tevens op het belang van de NAVO: “De NAVO blijft het fundament voor onze veiligheid, ook in de toekomst. Dat neemt niet weg dat Europa ook zelf een grotere verantwoordelijkheid moet nemen voor de eigen veiligheid. Door meer in te zetten op defensiesamenwerking binnen de EU versterken we ook de NAVO. Het is niet of-of maar én-én.”

Stapsgewijs meer bijdragen
Het kabinet geeft aan dat als deze ambities gerealiseerd dienen te worden, er flink geïnvesteerd moet worden. Nederland, en andere EU-lidstaten, zullen hun budget voor veiligheid en defensie danig moeten opschroeven. De betrokken ministers hebben nog geen concrete uitlatingen gedaan over bedragen, termijnen of de 2%-norm. Wel hebben zij uitgesproken stapsgewijs meer bij te willen dragen aan Europese veiligheidssamenwerking, taakspecialisatie en het gezamenlijk plannen en aansturen van missies.

Het gehele AIV-rapport kunt u hier downloaden en lezen.
Getagged onder Europa    veiligheid    Navo    defensie   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden