Defensievisie 2035: investeren nu nodig!

donderdag, 15 oktober 2020 15:36
Defensievisie 2035: investeren nu nodig!

“Ik schrik soms van het gemak waarmee wordt gedacht: ons zal niets overkomen.” Dat zei minister Ank Bijleveld van Defensie tijdens de presentatie van de ‘Defensievisie 2035’ op 15 oktober. De Defensievisie, getiteld ‘Vechten voor een veilige toekomst’ bevat voor ingewijden weinig verrassingen. Om voorbereid te zijn op conflicten in de nabije en verre toekomst, moet Defensie een technologisch hoogwaardige organisatie worden die informatiegestuurd werkt. Ook moet de slagkracht fors worden vergroot – de bondgenoten vragen dat ook van ons - en de personeelstekorten zullen weggewerkt moeten worden. Alleen zo zal de krijgsmacht in de toekomst weer in staat worden gesteld om zijn grondwettelijke hoofdtaken uit te voeren.

Veiligheid is een kerntaak van de overheid en die veiligheid is niet vanzelfsprekend, benadrukte de minister tijdens de presentatie. Bedreigingen worden steeds complexer: spionage bij bedrijven, ziekenhuizen en datacentra en beïnvloeding van verkiezingen. De krijgsmacht is niet adequaat toegerust om die dreigingen het hoofd te bieden. Bijleveld: “En we mogen onze ogen niet sluiten voor de militaire opbouw in Rusland en China.”

Dit betekent wel een investering. In totaal gaat het om een bedrag tussen de 13 en 17 miljard euro structureel. Die bedragen komen voor buitenstaanders mogelijk als een schok. Echter, alleen om aan de internationale afspraken met onze bondgenoten te voldoen is al 6,5 tot 8 miljard nodig. Om de krijgsmacht klaar te maken voor de (al dan niet hybride) conflicten in de toekomst lopen de investeringen verder op tot de eerdergenoemde 13 tot 17 miljard euro. De Tweede Kamer heeft gevraagd om dit inzicht in de kosten, om beter keuzes te kunnen maken. Daar geeft het kabinet met dit overzicht gehoor aan.

Personeel
Een tekort aan menskracht is één van de belangrijkste risico’s voor Defensie, zo wordt in de Defensievisie 2035 erkend. Om de juiste mensen aan te blijven trekken en te behouden, gaat Defensie meer maatwerk en differentiatie toepassen. Er komt meer maatwerk voor aanstellings- en contractvormen en roulatiebeleid. Het wordt makkelijker om van buiten naar binnen te bewegen, van burger naar militair te wisselen, en andersom. Commandanten krijgen meer mogelijkheden om voldoende, gekwalificeerd personeel te werven en te behouden, en hiermee de gereedstelling van eenheden te verbeteren. Defensie neemt (militair) specialisten aan met andere basiseisen en biedt volwaardige, gespecialiseerde carrièremogelijkheden

Niet naïef zijn
De VBM is verheugd dat deze minister een realistische en onderbouwde koers naar de toekomst uitzet. Het is van groot belang dat het kabinet dat na de verkiezingen van 17 maart geformeerd zal worden, invulling geeft aan deze Defensievisie. De eerste stap is misschien gezet, maar het is tijd om de pas te versnellen. Dit geldt ook voor de totstandkoming van een nieuw loongebouw en een nieuwe arbeidsvoorwaardenovereenkomst voor het defensiepersoneel. De VBM sluit zich aan bij de woorden van minister Bijleveld: “(…) We moeten niet naïef zijn. Als samenleving moeten we weerbaarder worden en moeten we ook willen investeren in diegenen die onze waarden verdedigen: de mannen en de vrouwen van onze krijgsmacht. Zij vechten desnoods met gevaar voor eigen leven voor onze veilige toekomst!”

(Foto: Phil Nijhuis/MCD) 

Getagged onder defensievisie    defensievisie 2035   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden