• Informatiepunt Chroom-6
  • Teken die petitie!

Vergoeding voor quarantaine(plicht)

woensdag, 24 maart 2021 13:21
Vergoeding voor quarantaine(plicht)

Militairen en burgermedewerkers die in verband met varen, vliegen, oefenen, inzet, verblijf in het buitenland of deelname aan een opleiding in quarantaine moeten, krijgen hiervoor en vergoeding. Defensie en de bonden hebben voor deze situaties een ‘Tijdelijke regeling vergoeding quarantaine’ (TRVQ) afgesproken. Deze bestaat uit een vergoeding in geld én tijd.


Waaruit bestaat de vergoeding in geld?

Bij een quarantaine die thuis wordt doorgebracht heeft u aanspraak op een vergoeding ter hoogte van € 20 bruto voor elke werkdag en € 30 bruto voor elke zaterdag, zondag en feestdag.

Bij een quarantaineplicht ergens anders dan thuis heeft u aanspraak op een vergoeding ter hoogte van € 60 bruto voor elke werkdag en € 90 bruto voor elke zaterdag, zondag en feestdag.


Waaruit bestaat de vergoeding in tijd?

Bij een quarantaine die thuis wordt doorgebracht heeft u recht op 4 uren quarantaineverlof voor elke zaterdag, zondag en feestdag. Bij een quarantaineplicht ergens anders dan thuis krijgt u 8 uren quarantaineverlof voor elke zaterdag, zondag en feestdag.

Deze verlofuren kunnen binnen een periode van 12 maanden worden opgenomen, of in geld worden vergoed. De vergoeding in geld per uur bedraagt 1/165 deel van het maandsalaris (bijlage A Inkomstenbesluit militairen).


Is de vergoeding voor burgers en militairen gelijk?

In de praktijk wel. Aan burgermedewerkers kan geen quarantaineplicht worden opgelegd, maar de burgermedewerker die in verband met dienstgerelateerde activiteiten op verzoek van zijn of haar commandant vrijwillig in quarantaine gaat, kan (op grond van artikel 62 IBBAD) een overeenkomstige quarantainevergoeding worden toegekend.


Geldt deze vergoeding ook voor andere situaties waarin men in quarantaine moet?

Nee. De militair krijgt de TRVQ alleen als het gaat om een quarantaineplicht die is opgelegd door Defensie (het Hoofd Defensieonderdeel). Voor burgers geldt de vergoeding alleen wanneer er een verband is met dienstgerelateerde activiteiten en de medewerker op verzoek van zijn of haar commandant in quarantaine gaat.

In andere situaties, bijvoorbeeld wanneer u in quarantaine moet vanwege een besmet familielid, of vanwege een melding in de corona-app, geldt de TRVQ niet.


Wat als ik ook uitzendtoelage of oefentoelage ontvang?

Krijgt u een vergoeding voor meerdaagse activiteiten of de Voorziening bij Vredes- en Humanitaire Operaties (uitzendtoelage), dan maakt u geen aanspraak op de TRVQ.


Is de vergoeding pensioengevend?

De vergoeding in geld (dus de bedragen van € 20, € 30, € 60 of € 90 bruto per dag) is pensioengevend.


Wanneer gaat de regeling in?

De regeling gaat officieel in als deze gepubliceerd is in de Staatscourant, maar werkt wel met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021. Heeft u tussen 1 januari en de datum van inwerkingtreding een hógere vergoeding voor quarantaine gekregen? Dan hoeft u het verschil niet terug te betalen.


Betekent deze afspraak dat het overleg niet meer is opgeschort?

Het overleg is, met enkele uitzonderingen, nog steeds opgeschort. Zowel de bonden als Defensie vonden dat er – ondanks het opgeschorte overleg in de sector – een (tijdelijke) vergoeding voor quarantaine diende te komen.

Getagged onder covid19    corona    quarantaine    TRVQ   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden