• Teken die petitie!

Hans van Griensven reageert op "het verraad van Chora"

vrijdag, 26 maart 2021 15:50
Hans van Griensven reageert op "het verraad van Chora"

"Een eenzijdige aaneenschakeling van verdraaide feiten, aannames, emoties, deelwaarnemingen, interpretaties, suggesties." Luitenant-generaal b.d. Hans van Griensven, in 2007 commandant Task Force Uruzgan, heeft op Facebook gereageerd op de documentaire genaamd "het verraad van Chora" die op 23 maart werd uitgezonden op NPO1. Wij willen u de reactie van de generaal niet onthouden.

 

"Déjà vu. Het wordt een herhaling van dec 2016; niets nieuws dus. Een eenzijdige aaneenschakeling van verdraaide feiten, aannames, emoties, deelwaarnemingen, interpretaties, suggesties. Goeie titel ook, “Het verraad van Chora”, inderdaad een verraad aan onze veteranen die daar een deel van zichzelf hebben gegeven. ‘Been there, done that,’ sterker nog, ik was verantwoordelijk.
Mijn herinnering aan wat daar is gebeurd is vooral anders, veel genuanceerder. Altijd, als je een incident uit zijn context tilt en dat door leken laat interpreteren en duiden, krijg je een verdraaiing van de werkelijkheid, met onbegrip tot gevolg. Blijkbaar heeft tegenwoordig iedereen verstand van militair optreden en kan zich zonder problemen verplaatsen in het heetst van de strijd in een oorlogssituatie. ‘It’s all about perception’ en de verwarde verklaring van het slachtoffer is blijkbaar betrouwbaarder dan die van je professionele landgenoten.

Het is verschrikkelijk wat er in jun 2007 in en rond het district Chora is gebeurd en helaas zijn daarbij ook burgerslachtoffers gevallen. Dat heeft nooit iemand ontkend. Iedereen die daarbij betrokken is geweest en informatie had over de totale situatie, weet dat we helaas geen andere keuze hadden dan dat doen, waarvoor we daar waren; onze missie uitvoeren. Dat is gebeurd op een weloverwogen en professionele manier, waarbij, onder de zwaarste omstandigheden, moeilijke beslissingen zijn genomen en collega’s met gevaar voor eigen leven, zich hebben ingezet voor de Afghaanse bevolking. Daarvoor heb ik nog steeds diep respect en ben ik nog steeds trots dat ik hun commandant mocht zijn. Zij gingen door waar anderen stopten; sommigen zelfs verder.

Waarheidsvinding is prima en goede journalistiek hoort bij een open democratie. Verantwoording nemen en afleggen maakt daar deel van uit. 4 zware onderzoekscommissies en het OM hebben zich al over deze zaak gebogen, maar kwamen schijnbaar met conclusies die niet iedereen welgevallig waren. Dus gaan we verder met het onnodig beschadigen van veteranen, again. Collega’s, met wie ik mocht dienen onder de zwaarste omstandigheden; ik zou het zo weer doen.


Ik heb ook respect voor Mark en Servie; dat zij hun verhaal durven doen en eerlijk hun ervaringen durven delen. Ze worden daarmee ook gehoord en dat is belangrijk voor de verwerking van hun missie. We laten jullie niet in de steek.

Het is niet toevallig dat volgende week maandag, 29 mrt, het proces tegen de staat plaats heeft, namens de Afghaanse slachtoffers. Ik hoop dat iedereen krijgt waar hij/zij recht op heeft.

Hans van Griensven
Luitenant generaal bd
C-1(NLD/AUS) task Force Uruzgan
Jan- aug 2007"

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden