• Teken die petitie!

Teken de petitie voor Afghaanse tolken!

donderdag, 06 mei 2021 10:14
Teken de petitie voor Afghaanse tolken!

De veiligheidssituatie in Afghanistan dreigt in hoog tempo verder te verslechteren. De tijd dringt om Afghaanse tolken die met de Nederlanders hebben samengewerkt en Afghanistan willen verlaten, te helpen. Hiervoor is een petitie gestart.


Sinds 2019 is er een regeling die de komst van deze groep naar Nederland moet bespoedigen. Tolken die gewerkt hebben voor Nederlandse troepen en het risico lopen op gericht geweld door de Taliban, IS of andere extremisten, hoeven sindsdien niet meer eerst aan te tonen dat ze individueel gevaar lopen. Zij krijgen in principe recht op asiel in Nederland. Die beleidsaanpassing van het kabinet kwam er na inspanningen van de VBM, de AFMP en diverse andere organisaties.

Beperkt effect
Volgens Vluchtelingenwerk Nederland heeft deze maatregel maar in beperkte mate effect gehad. Vluchttelingenwerk schat dat sinds eind 2019 niet meer dan 25 tot 30 tolken, alleen of met hun gezin, naar Nederland zijn gekomen. Precieze cijfers ontbreken, omdat de IND hen niet apart registreert.
De VBM vindt dat dit onderwerp meer politieke urgentie verdient. De krijgsmacht heeft bij inzet in sommige landen tolken keihard nodig!
Lees meer hierover in dit artikel in de Volkskrant.

Op actie.goedezaak.org staat de petitie 'Red de Afghaanse tolken en hun families'. De initiatiefnemers van deze petitie roepen de Tweede Kamer op om een motie in te dienen en aan te nemen die de Nederlandse regering verplicht om de ongeveer 50 Afghaanse tolken en hun families die zich nu nog in Afghanistan bevinden en die zich voor het Nederlandse leger hebben ingezet, de gelegenheid te bieden om met spoed naar Nederland te komen en pas hier de asielaanvraag en inburgering te starten.
Deze petitie kunt u hier ondertekenen!

Getagged onder tolk   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden