• Informatiepunt Chroom-6
  • Teken die petitie!

Bonden en werknemers overhandigen witboek

dinsdag, 22 juni 2021 16:41
Bonden en werknemers overhandigen witboek

De samenwerkende vakbonden van de publieke sector, waaronder de VBM, hebben op 22 juni in Den Haag een ‘witboek’ aan diverse Tweede Kamerleden aangeboden. In dit zogenoemde witboek staan de verhalen van zeven mensen over de hoge werkdruk en structurele onderwaardering in de publieke sector. De verhalen worden aangevuld met cijfers en oplossingen. 

Op de Hofplaats, pal naast het Tweede Kamergebouw, was een coffee corner ingericht waar onder meer VBM-voorzitter Jean Debie, FNV-bestuurder Marco Ouwehand en verschillende medewerkers uit de sector het gesprek aangingen met de aanwezige parlementariërs. Onder hen waren de Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Barbara Kathmann (PvdA), maar ook Mark Rutte werd in de wandelgang aangesproken en kreeg het witboek aangeboden.

Persoonlijke portretten
Een witboek is een document dat beschrijft hoe bepaald overheidsbeleid een specifiek probleem oplost. Witboeken worden gebruikt om de lezer van objectieve, relevante informatie te voorzien die wordt gebruikt voor het nemen van beslissingen om dat probleem aan te pakken. Het witboek dat de bonden aanboden, schetst door middel van persoonlijke portretten van publieke sector-medewerkers (een militair, docent, politieagent, boa, e.d.) de voornaamste problematiek waar zij dagelijks op de werkvloer mee kampen. Vanwege bezuinigingen en vastgelopen cao-onderhandelingen hebben werknemers die publieke taken uitvoeren te maken met (grove) onderbezetting, onderbetaling, hoge werkdruk, verouderde systemen, baanonzekerheid en (zeer) geringe waardering.

Elders meer verdienen
In het witboek worden tevens de harde cijfers weergegeven die de in kaart gebrachte problematiek ondersteunen. Dat betreffen cijfers die, bijvoorbeeld, de hoge uitstroom binnen Defensie staven, omdat defensiepersoneel vaak elders meer kan verdienen dan binnen de krijgsmacht. Ook blijkt uit waarderingscijfers (Personeelsrapportage Defensie) dat een substantieel deel (66%!) weinig tot geen plezier meer uit het werk haalt. Vergelijkbare cijfers en feiten komen ook in het onderwijs, bij de politie, waterschappen, gemeenten en de publieke omroepen naar voren.

Formerende partijen
In het witboek roepen de bonden de formerende partijen op om het roer nu om te gooien en eens daadwerkelijk te gaan investeren in een sterke overheid: in het belang van de medewerkers én in het belang van Nederland. Want ook de regering steunt op de bijna 1 miljoen medewerkers die ons land draaiende houden.

Campagne #steunpubliekesectornu
Met de campagne #steunpubliekesectornu vragen de gezamenlijke bonden sinds februari van dit jaar op verschillende manieren aandacht voor de onderwaardering van de mensen in de publieke sector. Zo waren er laserprojecties op overheidsgebouwen en universiteiten, kregen verschillende bestuurders en politici een manifest aangeboden en was er op 19 mei een manifestatie op het Malieveld in Den Haag.


Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden