COID wordt versterkt … tijdelijk?

dinsdag, 14 juli 2020 12:23
COID wordt versterkt … tijdelijk?

Defensie wil de sociale veiligheid binnen de organisatie verbeteren. Dit mede naar aanleiding van onderzoek door de ‘commissie Giebels’. Die kwam tot de conclusie dat ongewenst gedrag binnen Defensie sneller en beter moet worden aangepakt. Om dit te kunnen doen, wil Defensie de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) uitbreiden met 17 VTE (voltijds equivalenten). COID is het expertisecentrum op het gebied van integriteit en ondersteunt leidinggevenden en medewerkers bij het uitvoeren van het integriteitsbeleid.

COID is betrokken bij de weging van elk verzoek tot onderzoek. De verwachting is dat COID betrokken zal worden bij circa 200 onderzoeken per jaar.

Op woensdag 20 mei hebben Defensie en de vakbonden voor het eerst over het concept-reorganisatieplan gesproken. Tijdens dit overleg bleek dat Defensie de 17 extra functies voor COID, tijdelijke functies wil maken (DTM-functies). De VBM heeft hierover zijn verbazing uitgesproken. In het kader van veiligheid ondersteunt de VBM het reorganisatieplan, maar waarom tijdelijke functies?

Defensie gaf aan hiervoor twee redenen te hebben. Enerzijds is er volgens Defensie op dit moment nog geen permanente financiering beschikbaar. Anderzijds is nog niet duidelijk, of de hogere werklast wel blijvend zal zijn, of van tijdelijke aard. Defensie wil dus eerst een evaluatie afwachten.

Verkeerd signaal 

De VBM heeft aangegeven dat als Defensie sociale veiligheid belangrijk vindt, het vreemd is dat hier invulling aan wordt gegeven door een organisatie tijdelijk uit te breiden. Hiermee geeft de organisatie een verkeerd signaal af. Hoewel de VBM niet over de bedrijfsvoering gaat – dit hoort bij de medezeggenschap thuis – heeft de VBM Defensie geadviseerd om hierover na te denken, en om te bezien of de tijdelijke functies niet toch permanent gemaakt kunnen worden.

Tijdens een latere vergadering op 18 juni kwam het Defensie met een aangepast concept-reorganisatieplan. Dit voorstel is nagenoeg identiek aan het oorspronkelijke voorstel, maar in plaats van een tijdelijke uitbreiding met 17 VTE is ervoor gekozen om alvast 5 VTE als vaste uitbreiding op te nemen. De overige 12 VTE zijn vooralsnog tijdelijk. Een evaluatie zal daarna moeten uitwijzen of de functies permanent moeten worden of niet.


Behoud rechtspositie
De VBM verwacht dat medewerkers met een vast dienstverband niet staan te springen om te opteren voor DTM-functies. Daarom is afgesproken dat medewerkers met een vast dienstverband, die bewust opteren op een tijdelijke functie, hun oorspronkelijke rechtspositie behouden. De organisatie heeft een inspanningsverplichting voor dit personeel bij het vinden van een structurele functie wanneer de DTM-functies aflopen.

Als die inspanningsverplichting niet tot een resultaat leidt, is het SBK 2012 van toepassing.

De organisatie heeft, mede onder druk van de bonden, aangegeven dat dat dit knelpunt (de tijdelijkheid) voor 2022 opgelost dient te worden. Wat de VBM betreft mag het aangepaste plan nu uitgevoerd worden.

 

Getagged onder COID   
Meer in deze categorie: « Voortgang nieuwe topstructuur
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Ronald-van-Riel-100X150

Peter Wulms-100X150

Ronald van Riel
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

 Nummerdor

 

Hanneke Nummerdor
PA

 

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden